Биокомпютър с мозъчни клетки е достъпен за наемане

Използването на биопроцесори, базирани на неврони вместо транзистори, може значително да намали потреблението на енергия в технологичния свят (графика: CC0 Public Domain)

Революционна платформа предоставя на учените възможност да провеждат изследвания върху биокомпютри, базирани на органоиди на човешкия мозък. Изследователи могат да наемат биологичен процесор, базиран на живи клетки, на разумна цена.

Neuroplatform, разработена от швейцарската компания FinalSpark, е първата в света онлайн платформа, която позволява на учените да наемат достъп до биопроцесори, използващи живи неврони за извършване на изчисления. Според публикация на Tom’s Hardware, тези процесори са милион пъти по-ефективни от традиционните цифрови процесори.

Иновативната разработка се основава на органоиди, които са триизмерни тъканни структури, изкуствено отгледани от човешки мозъчни клетки и съдържащи функционални неврони. Органоидите, пълни с неврони, имат изключителна способност да учат и обработват информация. Смята се, че една такава органела съдържа 10 000 живи човешки неврони.

Според компанията, използването на биопроцесори, базирани на неврони вместо транзистори, може значително да намали потреблението на енергия в технологичния свят. „Спестяването на милиарди ватове при обучение на големи езикови модели или други задачи, изискващи ресурси, също ще бъде положителен фактор за околната среда”, подчертават от FinalSpark.

В основата на Neuroplatform са многоелектродни масиви, които помещават човешки мозъчни органоиди в микрофлуидна животоподдържаща система (снимка: FinalSpark) 

Архитектурата на платформата съчетава хардуер, софтуер и биология. В основата са многоелектродни масиви (MEAs), които помещават човешки мозъчни органоиди в микрофлуидна животоподдържаща система. Триизмерните тъканни маси са свързани и стимулирани от осем електрода, с камери за наблюдение и персонализиран софтуерен стек, който позволява на изследователите да въвеждат променливи данни и да четат и интерпретират изхода на процесора.

Пет големи изследователски института участват в разработването на Neuroplatform. Вече има девет потребители, регистрирани в платформата. Отварянето на Neuroplatform за по-широк кръг от академични изследователи е важна стъпка, която ще ускори изследванията в областта на биокомпютрите и ще отключи потенциала на технологията.

Платформата предлага четири споделени органоида, които могат да бъдат наети за $500 на месец на потребител. За някои проекти достъпът е безплатен. FinalSpark казва, че цената включва достъп до напълно управлявана отдалечена невронна платформа, позволяваща биокомпютърни изследвания.

Коментар