Трябва ли ми нов покрив, за да си монтирам слънчеви панели на къщата?

Решението да се поставят слънчеви панели на къщата трябва да се предшества от конструктивна оценка на покрива ѝ (снимка: CC0 Public Domain)

Покривните слънчеви панели стават все по-популярни, но те носят и своите предизвикателства за собствениците на къщите. Годен ли е покривът да „носи“ инсталацията? Здрав ли е достатъчно, ще издържи ли тежестта, ще понесе ли поривите на ветрищата? А дали не е прекалено разчупен за правоъгълните устройства?

Решението за инсталиране на соларни панели на покрива трябва да бъде внимателно преценено от гледна точка на качествата на самия покрив. Както и в много други ситуации, тук става дума за разчет на инвестиции, приходи, разходи.

Дълготрайност на покрива

Решението за инсталиране на слънчеви панели е пряко зависимо от очакваната продължителност на живота на покрива. Той при всички случаи има нужда да се подновява през определено време.

Обикновено наскоро изграденият покрив е достатъчно як, годен за добавяне на слънчеви панели, било то фотоволтаични или термални. Повечето соларни системи имат живот от 25 до 30 години. Ако даденият покрив може да издържи на тази продължителност или или дори да я надживее – това е зелена светлина за проекта.

Но какво ще стане, ако покривът е старичък и не е ясно дали може да изкара толкова години? Да се разчита на стара конструкция да поддържа чисто нова слънчева система може да бъде съществена грешка. Би било много неприятен сценарий да се наложи да правим генерален ремонт на покрив при наличието на работещи слънчеви панели.

Но дали покривът е с дълъг живот?

Мнозина днес са склонни да се хвърлят на радикални решения – например да демонтират покрива си и да изградят чисто нов, за да са сигурни, че е здрав. Това може да изяде голяма част от бюджета за слънчевата инсталация.

По-умна алтернатива е да се потърси мнението на специалист, за да се оцени здравината, годността, износеността на съществуващия покрив. Съвсем вероятно е да се окаже, че в него има много повече оставащ живот, отколкото си мислим – особено ако е бил поддържан добре.

Реално покрив, който не е имал течове, не е пострадал от пожари и не е претърпял някакви драстични изменения, може да е изключително дълготраен! Не всеки уморен, стар покрив трябва да бъде премахнат в полза на нов, за да поставим слънчеви панели.

Малко сметки си трябват

След оценката на инженер-конструктора домакинството трябва да помисли и за възвръщаемостта на инвестицията и възстановяването на разходите за евентуалната подмяна на покрива. Ако той е годен да издържи колкото (или повече от) продължителността на работа на соларния масив, значи семейството е „ударило джакпота“.

А ако не е? Тогава трябва внимателно да обмислите възвръщаемостта на парите си – добивите от слънчевата енергия и потенциалните спестявания спрямо „сметката“ за подмяната на покрива. Ще трябва да претеглите възможните финансови позитиви спрямо разходите, които се налагат.

Какъв материал би бил най-подходящ?

Да, изборът на материал може да повлияе на работата на соларните панели. 

Металните покриви са популярни на много места по света. С живот от 40 до 70 години и потенциалното умение да отразяват слънчевата светлина, те са здрави и леки – чудесен избор за монтаж и на соларни панели.

Битумни керемиди? Те са леки и за покрива, и за портфейла. А дали са най-добрият вариант за слънчеви панели? Плоската им, равна повърхност всъщност прави монтирането на слънчевите панели лесно.

Какво да кажем за керемидените покриви? Керемидите могат да бъдат малко труден избор, защото лесно се чупят и имат извивки. Съчетаването им с носещата конструкция на фотоволтаиците може да бъде предизвикателство. Ще са нужни опитни, квалифицирани монтажисти. Затова в този случай може да се окаже добра идея да се направи предварителна щателна проверка за опита на фирмата-инсталатор и впечатленията на нейните клиенти, преди вземането на решение.

Силно разчупените покриви са предизвикателство

Покриви със странна форма, стръмен наклон или уникални извивки могат да ни „хвърлят в музиката“, когато инсталираме слънчеви панели. Разчупеността може и да не е най-благодатната обстановка за правоъгълните устройства и конструкцията, която ще ги държи. 

Ако има много обекти по покрива – чупки, комини, капандури, оберлихти – това може да направи неудачно поставянето на панелите.

Слънчевите модули  се нуждаят от място, за да „дишат“. Един комин, например, може да хвърля сянка върху слънчевия панел – какво се случва в резултат на това? Точно така – сянката препречва слънчевите лъчи, намалявайки енергията, която панелът натрупва. Освен това препятствия като комини или капандури налагат компромиси с идеалното разположение, което може да понижи общата ефективност.

Въпреки че слънчевите панели не се нуждаят често от поддръжка, те все пак изискват периодично почистване и проверка за увреждания. Но претрупаният покрив може да направи тези задачи значително по-трудни.

Не на последно място трябва да помислим и за потенциалните ремонти или замени. Има ли нужда от смяна на стар улук? Или може би капандурата тече? Трябва да можем да стигнем до тези места, без слънчевите панели да ни пречат или да ги увредим при ремонта.

Коментар