“Сигурността като услуга” среща радушен прием

Сигурността като услуга, една относително нова тенденция в областта на решенията за ИТ защита, се приема радушно от българския бизнес. Макар че понятието привидно звучи като термин от западните ИТ практики, в България има сектори, където над 15% от предприятията вече са в процес на въвеждане на сигурност като услуга.

Тези изненадващи данни са регистрирали анализаторите от IDC България. Над 30% от телекомуникационните дружества в страната са в процес на въвеждане на SaaS (Security as a service), разкри компанията днес по време на традиционната си конференция за ИТ сигурност. Други 25-30% от телекомите са в процес на обмисляне и планиране на подобна стъпка.

Близо 20% от предприятията в сферата на търговията на едро и дребно също вече са в процес на внедряване на SaaS. Действия по въвеждане на иновативната практика са предприели и над 15% от ютилитис компаниите и публичните организации. Подобен е делът на финансовите институции, които вече са се ориентирали към сигурност като услуга. На пръв поглед е изненадващо, че търговията изпреварва ютилитис сектора, но всъщност феноменът е обясним предвид огромните обороти, които търговският сектор реализира, коментира Евелин Стоев, старши анализатор в IDC България.

Разходите за сигурност от страна на организациите-потребители на ИТ у нас са твърде скромни. За 2008 година българският пазар на софтуер за сигурност представлява едва 1,8% от ЕМЕА пазара. Малки страни като Хърватия и Словакия имат два пъти по-голям дял в разходите на ЕМЕА за ИТ сигурност.

Разбивката показва, че най-голям дял от разходите за сигурност отиват за софтуер за обща безопасност и предпазване от заплахи (77,8% от разходите), както и за системи за идентификация и контрол на достъпа (9,7%). Антивирусни системи имат всички организации. Огромната част имат и системи за управление на съдържанието. Много малко фирми обаче имат реализирани стъпки в абстрактни сфери като политиките за съответствие и за управление на инциденти.

Световната икономическа криза, разразила се у нас през 2009 г., се оказва едновременно и пречка, и стимул за ИТ сигурността, посочи още Евелин Стоев. Нарастването на заплахите насърчи предприятията да търсят по-добри решения. Общите ИТ разходи може да са спаднали, но тези за сигурност са се увеличили, отчита IDC. Основна цел на престъпниците остава финансовият сектор. От своя страна, потребителските организации сега инвестират основно в средства за предотвратяване загубата на данни.

Настоящата ситуация на българския пазар предлага няколко съществени предимства, посочи Стоев. На първо място са подновените възможности за достъп до еврофондовете, осигуряващи солидни средства. Малкият и средният бизнес е “спящ гигант”, който в момента е силно притеснен и предпочита решения с минимум инвестиции, но иначе крие огромен потенциал. Възраждането на ИТ проектите в публичния сектор и нарастващите изисквания за съответствие с регулациите на ЕС допълнително ще стимулират пазара на ИТ сигурност.

Коментар