Хапче поставя началото на нова ера в ендоскопията

Иновативна технология ще позволи извършване на стомашни прегледи лесно и удобно. Пациентът трябва просто да погълне едно “хапче” и да легне в системата за магнитно управление. С помощта на джойстик, лекарят ще може лесно да направлява капсулата, като я насочва към зоните от интерес. Капсулата ще осигурява образи с висока резолюция и в реално време, които се наблюдават на монитор в кабинета, където се извършва прегледът.

Това е началото на нова ера в ендоскопията, коментира Херман Реквардт, главен изпълнителелен директор на сектор „Здравеопазване” на Siemens – компанията, която съвместно с Корпорация за медицински системи Olympus разработва технологията за магнитно управлявана ендоскопска система във вид на капсула (MGCE).

Целта на разработчиците е да създадат ендоскопи, които намаляват до минимум стреса за пациентите и са удобни за използване от лекарите. Очаква се системата да допълни прилаганите в момента ендоскопски методи, по-специално методите за последващо наблюдение. Ендоскопите във вид на капсули имат голям потенциал в това отношение, посочва Харухито Моришима, президент на Корпорация за медицински системи Olympus.

Традиционно, ендоскопите във вид на капсула се движат само от перисталтичното движение на стомашно-чревния тракт. По тази причина, понякога е трудно капсулата да бъде навигирана до определено място, което прави изследванията ограничени до малки области от стомашно-чревния тракт, като например тънкото черво.

Много медицински случаи са свързани със стомашно-чревният тракт извън тънкото черво, а капсулите, предназначени за тънкото черво, не могат да бъдат използвани за щателни прегледи на голяма вътрешна кухина. Новата технология трябва да даде възможност на лекаря да направлява капсулата интерактивно, за да наблюдава всяка част от стомаха.

В момента се разработва прототип, който ще служи за определяне степента на безопасност, ефективността и ползите от ендоскопската технология във вид на капсула. Той ще има дължина приблизително 31 мм и диаметър 11 мм. Системи от камери, монтирани в двата края на капсулата, ще осигурят възможност да се наблюдава вътрешността на стомаха. Наблюдението в реално време ще бъде възможно благодарение на уловените изображения, които ще се предават на системата за обработка на образи заедно с информация за местоположението на ендоскопа.

По време на прегледа стомахът на пациента трябва да бъде пълен с вода, за да се осигури видимост на капсулата и да се улесни навигацията. Пациентът се поставя в обхвата на действие на насочващия магнит, като стомахът с ендоскопа е в центъра на системата. Лекарят има възможност да контролира движението на капсулата с джойстик. Така капсулата ще може да се накланя и завърта и ще се ориентира хоризонтално и вертикално.

Разчита се на това, че насочващият магнит създава магнитни полета, които се променят с времето. Това осигурява възможност да се направлява капсулата в реално време според целите на изследването. Интензитетът на създадените магнитни полета е между този на апаратите за магнитно-резонансна томография и магнитното поле на земята.

по темата: „Хапче поставя началото на нова ера в ендоскопията”

добавете коментар...

  1. dena

    a kolko struva tazi extra?nqkoi znae li?

Коментар