Соларни клетки поставят рекорд в производството на ток

Учени от компанията Спектролаб, собственост на Боинг, обявиха, че са успели да “счупят” всички рекорди за ефективност при слънчевите клетки. Те са създали соларна клетка, която може да преобразува почти 41% от слънчевата енергия в електрическа.

Електричеството от новия вид слънчеви клетки ще има значително по-ниска цена. Очаква се тя да достигне до 3 долара на ват, съобщава CNET. В този смисъл разликата с традиционните силициеви соларни клетки, при които цената е 8 долара на ват, е наистина осезаема.

Същевременно в момента традиционните клетки, които са предназначени за ползване от крайните потребители, превръщат до 22% от слънчевата енергия в електричество. Максималната степен на ефективност, която подобен вид клетки достигат, е 26% преработена слънчева енергия.

Проектът за високоефективни клетки се финансира основно от американското министерство на енергетиката. Пред разработчиците стои целта за снижаване на цената на електричеството до 1 долар на ват, съобщават от Спектролаб.

Високата ефективност при новия вид соларни клетки ще се постигне с комбиниране на два вида технологии. Първата е свързана с добавяне в клетките на специален слой от “концентратори” (тънки лещи), чиято функция е да фокусират слънчевата светлина. Второ, самата соларна клетка е създадена от няколко вида химични съединения. По това тя се различава от обикновените силициеви клетки, които взаимодействат само с ограничена част от спектъра на светлината.

Комбинирането на няколко вида химични съединения като изходен материал води до усвояване на по-големи части от светлинния спектър, но същевременно прави производството на клетките по-скъпо. Много компании обаче предпочитат този вид клетки, като смятат, че високите производствени разходи могат да бъдат компенсирани от по-големия добив на електроенергия.

По-рано тази година една от най-големите компании в областта на соларните технологии – Шарп Солар – представи слънчева клетка, която преработва 36% от слънчевата енергия. При нея също са използвани концентратори, които обаче не са изработени от силиций, съобщават от компанията.

В друг изследователски проект, спонсориран от американското министерство на енергетиката, учени обявиха, че са създали специален полупроводник, предназначен за изработка на соларни клетки. В неговия състав влизат цинк, магнезий и телурий, комбинирани с няколко атома кислород, което позволява преработката на 45% от слънчевата енергия. Остава да се установи дали използването на този нов полупроводник за изработката на соларни клетки ще бъде достатъчно целесъобразно от финансова гледна точка.

Коментари по темата: „Соларни клетки поставят рекорд в производството на ток”

добавете коментар...

  1. ivo

    Не че съм експерт но мисля че ако по отворите
    в момента някой соларна фирма може да ви предложи цена от 3 долара на ВАТ инсталиран мощност, единствено хубавото е процента на преработенат мощност в електрическа, евала скоро и аз искам соларни клетко по моя дом , та нали нашите политици предадоха ли продадох али АЕЦ-а , та сега е време да обърнем глава към тези технологии 🙂 е няма начин

  2. Пламен

    Правите ли разлика между ток и електрическа енергия? Явно не.

Коментар