Компания “изобрети” система за офлайн Интернет

Компания “изобрети” офлайн Интернет
Потребители на лаптопи и PDA могат да носят навсякъде със себе си актуално съдържание от любимите сайтове
18/04/2006
Хитър начин за достъп до Интернет измисли компанията Webaroo. Тя е разработила софтуер, който компресира уеб съдържание в малки пакети и го доставя на потребители с лаптопи и джобни устройства от рода на цифрови персонални помощници (PDA). В офиса, или на друго място с Интернет, потребителите изтеглят на своите мобилни устройства пакетите от компресирана информация, след което могат да разглеждат съдържанието в оф-лайн режим, без да са свързани към глобалната мрежа.
Какво е новото? Може би това, че някой е решил да предложи подобна услуга. Иначе самата технология и в момента е застъпена под една или друга форма в различни Интернет продукти. Webaroo стига до идеята след внимателно проучване на проблемите на мобилните потребители. Оказва се, че повечето от тях са недоволни от скоростта и цената на достъпа до Интернет, когато са в движение, извън офисите. Проблем, и то най-сериозният, естествено, е липсата на достъп до мрежата от всяко място.
Компанията предлага софтуера безплатно за изтегляне през своя Интернет сайт. Сървърите на Webaroo претърсват непрекъснато сайтовете, които са от интерес за клиентите, и записват съдържанието им компресирано в уеб пакети. При всяко активиране на приложението от страна на потребителите, те получават на своите мобилни устройства актуализирано съдържание от Интернет. Честотата на обновяване на различните пакети зависи от естественото на сайтовете, които са обект на претърсване от софтуера.
Потребителите на Webaroo могат да изтеглят съдържанието на даден сайт или специфични пакети с уеб съдържание от различни сайтове, като използват ключови думи. Резултатът е един файл с обем около 200-250 мегабайта. Самата програма пък заема десетина мегабайта дисково пространство. Има, разбира се, и някои ограничения. На този етап потребителите не могат да теглят динамични сайтове за он-лайн пазаруване и страници, защитени с парола.
Ограниченията предопределят и потребителската аудитория на услугата. От нея биха се възползвали най-добре търговски агенти, които обикновено вършат своята работа извън офисите, при клиента. Със софтуера на Webaroo те ще могат да разполагат по всяко време със съдържанието от фирмения уеб сайт или от сайтовете на клиентите. Услугата ще е от полза и за туристите, като им даде възможност да се запасяват авансово с много информация за местата, които планират да посетят. Сериозен е потенциалът на Webaroo и в сектори като образование, здравеопазване, застраховане и др. А и обикновеният потребител на Интернет, който просто търси любопитна информация в мрежата, ще хареса възможността да си вземе порцията статии на своя PDA, когато е на излет през почивните дни.

Коментар