Мрежата GÉANT навърши 10 години

Високоскоростната научноизследователска мрежа GÉANT, финансирана от ЕС, навърши 10 години. GÉANT създаде условия за сътрудничество в реално време между учени от цял свят по новаторски изследвания, съобщи Европейската комисия.

Чрез мрежата 40 милиона учени от 40 европейски държави получават достъп до изчислителни мощности, позволяващи обмен на внушително количество данни, необходими например за изследване на най-малките познати частици чрез Големия адронен ускорител в Швейцария или за преодоляване на глобални предизвикателства, вкл. лечение на епилепсия и създаване на системи за ранно предупреждение за тайфуни.

С общата си дължина от 50 000 км GÉANT представлява паневропейска цифрова магистрала, която свързва националните изследователски и образователни мрежи в цяла Европа. Целевите високоскоростни интернет връзки (от точка до точка) между научноизследователските центрове правят възможно сътрудничеството в реално време между 40 милиона потребители от 40 държави по научноизследователски проекти.

С проекта GÉANT се осигуряват технологични решения в областта на мрежовия контрол, управлението и предоставянето на услуги. Той предоставя сигурен и непрекъснат достъп до мрежовите ресурси за потребителите, били те институции, проекти или учени.

В рамките на глобалното сътрудничество с аналогични мрежи GÉANT обменя жизненоважна информация относно климата, която може да се използва от метеорологичните системи за ранно предупреждение за спасяване на човешки животи. GÉANT свързва със специални високоскоростни линии радиотелескопи по целия свят, за да могат учените да получават изображения на слънчевата система в реално време.

Осигурявайки инфраструктурата за мрежова комуникация, GÉANT създава условия за сътрудничество между доктори и учени в областта на медицината, което е в основата на създаването на нови лекарства и на постиженията в областта на медицинското лечение.

GÉANT е свързана и с още 9 регионални изследователски и образователни мрежи, с което броят на нейните потребители по целия свят достига около 85 млн. Мрежата бе изградена за по-малко от година (през 2000 г.) със средства на Европейската комисия и европейските национални изследователски и образователни мрежи. Към днешна дата GÉANT включва инфраструктура с обща дължина на линиите 50 000 км, вкл. 12 000 км оптични кабели в цяла Европа.

През изминалото десетилетие GÉANT увеличи своята скорост на предаване на данни по интернет от 155 мегабита в секунда (Mbps) до 10 гигабита в секунда (Gbps). За разстояния до 750 км експериментално е постигната дори още по-висока скорост от 40 Gbps, а в момента се планират връзки със скорост от 100 Gbps.

Към днешна дата GÉANT разполага с високоскоростни връзки с Азия, Средиземноморието, Южна Африка, Латинска Америка и Черноморския регион. Тя свързва също и Пакистан с глобалната изследователска общност, както и европейската общност за изследвания в областта на ядрения синтез с нейните суперкомпютърни центрове.

GÉANT се управлява и администрира от DANTE („Delivery of Advanced Network Technology to Europe“) – дружество с нестопанска цел със седалище в Кеймбридж, и се подпомага от трансевропейската асоциация за изследователски и образователни мрежи (TERENA).

Европейската комисия подкрепя GÉANT чрез своята рамкова програма за научни изследвания, като за периода 2009-2013 г. финансирането възлиза на 93 млн. евро.

Коментар