Microsoft се готви за лидер в индустрията на роботите

В статията си „Робот във всеки дом" в януарското издание на Scientific American ” Бил Гейтс твърди, че производството на роботи не е достигнало критична маса, тъй като му липсват единни стандарти или платформи. Към това се добавят и други недостатъци като сложни проекти, бавен напредък и сравнително редки приложения в практиката.
Гейтс сравнява сегашното състояние на роботиката с компютърната индустрия преди 30 години. Коментарите му звучат до голяма степен като самореклама, тъй като горе-долу по същото време Microsoft обяви своята първа комерсиална операционна система за роботи – Robotics Studio.
Точно както операционната система на Microsoft предостави една единна система за персоналните компютри и постави твърдо компанията начело на индустрията, по същия начин Robotics Studio, ако получи масово одобрение, би могла да й извоюва подобна позиция в роботиката. Затова не е изненада, че тонът на Гейтс е толкова оптимистичен.
Ние сме може би в зората на нова ера, когато персоналният компютър ще слезе от бюрото и ще ни даде възможност да виждаме, чуваме, докосваме и управляваме обекти на места, където не присъстваме физически, пише той в статията си.
Намеренията на Microsoft за участие в индустрията за роботи не изненадаха наблюдателите и анализаторите на техническата индустрия. Гейтс също не скрива своите мотиви: По прогнози на японската асоциация за роботи към 2025 г. индустрията на персонални роботи ще достигне 50 млрд. долара годишно.

Коментар