Мобилните устройства ще консумират по-ефективно

Випускник на Харвард предлага ефективен начин за намаляване на консумацията на електроенергия от мобилни електронни устройства. Уонюнг Ким е създал многоядрен регулатор на напрежение (MCVR), който позволя на захранващата система бързо да реагира на моментните нужди от енергия на устройствата, съобщи physorg.com.

Проблемът с енергийната ефективност на мобилните джаджи е особено актуален, тъй като е в противоречие с функционалността на устройствата. Смартфоните, например, комбинират телефон, джобен компютър, камера, плейър и GPS навигатор, което води до голяма консумация и съответно намалява времето за автономна работа.

Съвременните захранващи системи имат сравнително висока инерционност и не могат да реагират бързо и точно на нуждите на електрониката. Решение на проблема може да бъде технология, която моментално реагира на потребностите на устройствата от енергия, като така в крайна сметка намалява консумацията.

Разработката на Уонюнг Ким може да увеличи времето за автономна работа на мобилни устройства, като запази по-дълго заряда на батерията. Още през 2008 година ученият загатна, че съществува теоретична възможност за точно управление на електрозахранването, а наскоро описа и хардуерна реализация на идеята.

Изобретението на Ким представлява преобразувател на постоянно напрежение. Получавайки входно напрежение 2,4 волта, регулаторът поддържа на изхода напрежение в диапазона от 0,4 до 1,4 волта, като времето за реакция е изключително бързо – изменение с 1 волт на изхода се извършва за по-малко от 20 наносекунди.

MCVR реагира почти мигновено на промяната в нуждите на всяко ядро на процесора, използван в мобилното устройство. Освен това регулаторът използва алгоритъм за определяне на блоковете на процесора, които не се използват, и ги изключва от източника на захранване.

Разработчикът твърди, че вграждането на MCVR в схемата на процесора ще увеличи цената му с около 10%, но в същото време ще намали консумацията с поне 20%, без от това да страда производителността. Уонюнг Ким вече е получил патент за своето изобретение.

Коментар