IPO пазарът в Европа е потискащ за инвеститорите

Все повече инвеститори се отказват от първично публично предлагане на акции (IPO) в Европа. Почти 90% от големите компании, които планираха IPO на европейски борси през тази година, се отказаха или натъкнаха на поевтиняване на своите ценни книжа веднага след листването, отчитат анализатори.

Подобен провал на IPO пазара крие високи рискове, които принуждават компаниите и инвеститорите да бъдат особено внимателни.

През настоящата година 25 компании обявиха IPO в Европа с обем над 200 млн. долара. 13 от тези първични публични предлагания обаче бяха отменени или отложени. От останалите 12 компании само акциите на две от тях се търгуват над началната им стойност, сочи проучване на Файненшъл Нюз, базирано на данни от Блумбърг.

Три от 13-те най-големи IPO-та, които бяха отменени или отложени, трябваше да привлекат по над 1 млрд. долара. Сред отказалите се от IPO компании личат имената на френския медиен гигант Canal Plus и датския концерн ISS, специализиран в почистване и поддръжка на офисни и търговски помещения.

Третата голяма компания, която не пожела да рискува с акции на борсата, след като беше обявила план за IPO, е най-големият европейски доставчик на строителни материали Cie. de Saint-Gobain, в частност нейната дъщерна компания Verallia.

Според анализатори, проблемите с IPO са предизвикани от продължаващата нестабилност на пазара. Текущите условия – страхът от инфлация, цените на стоките, спадът в средата на макроикономическия цикъл – не са особено благоприятни за рискови активи като акциите. Затова инвеститорите не възприемат позитивно IPO. Компаниите пък отлагат първичното публично предлагане, тъй като искат да привлекат повече пари в по-подходящ момент.

Като цяло, ситуацията е потискаща. От общо 91 планирани IPO-та са отменени 22, което е рекорд за последните пет години. При 36 от състоялите се 69 IPO-та акциите се търгуват под началното ниво.

Коментар