Ще търсим извънземни по светлина от градовете им

Учени са на път да приложат радикално нов подход за търсене на извънземни цивилизации. Досега проекти като  SETI разчитаха на засичане на радиосигнали от други планети. Развитието на технологиите на Земята обаче подсказва, че външните цивилизации може да не използват радиовълни в космически мащаб, които да бъдат засечени. Какво е тогава решението?

Изследователи от Харвард и Принстънския университет са разработили нов метод за търсене на извънземни форми на живот. Абрахам Льоб и Едуин Търнър предлагат търсене на следи от изкуствено създадена от цивилизациите светлина, по аналогия със светлината, която излъчват нощно време градовете на Земята.

С помощта на спектрален анализ, учените ще могат да определят дали дадена светлина е естествена или изкуствена, съобщават от университета Корнел. На този етап обаче съществува проблем с недостатъчно развитата техника за подобни изследвания.

Търсенето на извънземни светлинни следи ще стане възможно със следващо поколение телескопи. Според учените, телескопът JWST (James Webb Space Telescope), който ще смени Хъбъл, е способен да се справи с тази задача. Диаметърът на JWST е 6,5 метра, или близо три пъти повече от Хъбъл. Пускането на новия телескоп е насрочено за 2018 г.

Коментари по темата: „Ще търсим извънземни по светлина от градовете им”

добавете коментар...

  1. ENERGOTO

    Ха , ами ако имат режим на тока , или са им откраднали кабелите? Или не са си платили сметките за ток?А ако изобщо не им трябва светлина( във видимия от нас спектър)?
    Как ще ги видим тогава извънземните:)))))

Коментар