Ubuntu ще има революционно нов интерфейс

Очакваната през април нова версия на операционната система с отворен код Ubuntu ще предложи интерфейс с революционно нов елемент, твърди разработчикът Canonical.

Обичайните падащи менюта на програмите ще бъдат заменени с ред за търсене, в който потребителят ще въвежда желаните команди – например Open, Save, Delete и др.

В своя блог основателят на Canonical Марк Шатълуорт нарича новата функция Head-Up Display (HUD). Нейният алгоритъм ще разпознава въвежданата команда още с написване на първите букви. Технология за самообучение ще повиши точността на предугаждане на командите.

Днешният интерфейс на персоналните компютри, състоящ се десктоп, прозорци, икони, падащи менюта и курсор, е разработен от Xerox още през 1973 година. Първа Apple въвежда графичния интерфейс в Mac компютрите, а по-късно Microsoft го прави масов с Windows  PC-тата.

Марк Шатълуорт счита, че този интерфейс вече е остарял и се нуждае от нововъведения като HUD. Функцията ще спести време на потребители, които тепърва се запознават с компютрите, както и на напреднали потребители, работещи с голям брой програми.

Шатълуорт определя HUD като иновация, макар че в Ubuntu вече има вградена функция за мигновено търсене, която се различава само по това, че търси в опциите на менютата, а не в самата система.

Освен това подобна функция има и в Mac OS X – в менютата на много програми съществува поле за въвеждане на желаната команда. След написване на първите букви, приложението само открива менюто и съответната опция.

Разработчиците на Ubuntu обаче отиват една стъпка по-далеч от Mac OS X. Тяхната функция HUD позволява не само избор на команди в приложенията, но и изпълнение на различни задачи вътре в операционната система, като например отваряне на прозорец за създаване на ново съобщение, промяна на статуса в месинджъра или търсене по история в уеб браузъра.

В бъдеще Canonical планира да оптимизира алгоритъма така, че функцията да търси по синоними, т.е. когато потребителят въведе например “Settings”, функцията ще намира и опциите “Preferences” от менютата.

Следваща логична стъпка е привеждане на цялата система към гласово управление. Вместо да въвеждат команди от клавиатурата, потребителите просто ще изговарят това, което искат да изпълни системата.

Функцията HUD без гласово управление ще бъде вградена във версия Ubuntu 12.04 LTS, която по план трябва да излезе през април тази година и ще има цикъл на поддръжка 5 години.

Коментари по темата: „Ubuntu ще има революционно нов интерфейс”

добавете коментар...

  1. iiiioooo

    НАЙ ДОБРЕ openSUSE ИЛИ FEDORA ТОВА UBUNTU ВЕЧЕ НЕ СТАВА :{

  2. Убу

    На 1.30 минута се вижда, тази лента за която говоря. 🙂

  3. Anonymous

    @nikito_blend,

    Мда, интересно ми е как през конзолата ще извикаш някое меню в GUI интерфейс.

    @mhm,

    Ще цъкнеш ако знаеш къде се намира…

  4. Anonymous

    @Убу,

    За коя лента говориш, че нещо не се сещам. Търсачката си е предимство, а не недостатък.

  5. Anonymous

    Не знам от къде ги взимате тези новини, но това, че менютата ще бъдат заменени от HUD в 12.04 въобще не е вярно. Менютата си остават, като HUD ще го има и ще се извиква с клавишна комбинация.

    Цитат:
    Шатълуорт определя HUD като иновация, макар че в Ubuntu вече има вградена функция за мигновено търсене, която се различава само по това, че търси в опциите на менютата, а не в самата система.

    Нещо сте се объркали тук. Вградената функция за която говорите (Alt+F2 предполагам) не търси в опциите на менютата, точно това HUD го прави.

  6. Anonymous

    @wini,

    Не е същото, това не е application launcher.

  7. wini

    абе във win 7 не е ли същото в Start-меню Search.
    Каква революция.

  8. Убу

    Те тази лента, която сложиха в новото убунту, така го загрозиха, че на нищо не прилича, пък с тази търсачка …

  9. mhm

    Баси тъпотията, ще пиша вместо да цъкна с мишката??????????? Особено при програми както показват на видеото да слагам глоу и шадоу с команди? Битч плийззз!!!!

  10. nikito_blend

    Аз си ползвам конзолата, не ми трябват революции.

  11. марто

    аман от революционни интерфейси

Коментар