Свръх-технологичен апарат ще кацне на Марс

НАСА започва нова ера на космически изследвания. На 5 август са очаква кацането на роувъра Curiosity на Марс, който е проектиран от Jet Propulsion Laboratory (JPL) на НАСА и използва софтуер на Siemens, съобщиха партньорите на съвместна пресконференция.

Curiosity е най-високотехнологичният изследователски роувър, изпращан до Марс, и чрез него ще научим още повече за Червената планета, коментира директорът на програмата в НАСА – Дъг Маккъсчън.

Екипът от учени и инженери към JPL използва софтуерни технологии за проектиране на тежащия близо 1 тон Curiosity, който да издържа на екстремните условия при изстрелването, навлизането в атмосферата и приземяването на повърхността на Марс.

JPL използва софтуер на Siemens за управление на жизнения цикъл на продукта (Product Lifecycle Management – PLM) през целия процес на проектиране – за дигитален дизайн, симулация и монтаж на Curiosity преди изграждане на физически прототипи на изследователския роувър. Софтуерът гарантира, че всички компоненти ще са съвместими, ще работят в синхрон и ще издържат на условията на околната среда, на които мисията ще ги подложи.

Свръх-технологичният апарат е пример за това как софтуерът може да се използва за повишаване на конкурентоспособността в космическата индустрия. Извършваната в момента трансформация на НАСА включва публично-частни партньорства и стремеж към увеличаване на производителността и намаляване на времето за разработка.

Коментар