Е-пощата е лидер по изтичане на данни

Електронната поща оглави класация на каналите за изтичане на данни, изготвена от компанията Proofpoint на базата на проучване сред корпоративни потребители.

На въпрос кой от петте канала за комуникации – изходящата корпоративна е-поща, социалните медии, загубените или откраднати мобилни устройства, сайтовете за обмен на файлове и услугите за мигновени съобщения – е най-опасен от гледна точка изтичане на данни 22% от анкетираните бизнес потребители са посочили е-пощата.

Според 19% от потребителите най-опасни са услугите за обмен на файлове и съвместна работа като Dropbox, Box и др. 18% от анкетираните виждат голям риск в загубата и кражбата на мобилни устройства, а 17% не се доверяват на социалните медии.

Резултатите от проучването потвърждават, че целенасочените фишинг атаки срещу големи организации стават все по-разпространени и причиняват все повече проблеми на корпоративните системи за сигурност, коментира изпълнителният вицепрезидент на Proofpoint – Дeйвид Найт.

51% от всички участници в проучването са признали, че през миналата година техните организации са били  атакувани с целенасочени фишинг съобщения. По-големите организации са по-често атакувани с фишинг – 56% от анкетираните компании с над 1000 потребители на е-поща твърдят, че са били обект на специално насочени към тях фишинг атаки.

Целенасоченият фишинг е и причина за пробив на системите за сигурност: 34% от анкетираните считат, че атаките са довели до компрометиране на потребителските акаунти или до неупълномощен достъп до корпоративните ИТ системи.

Коментари по темата: „Е-пощата е лидер по изтичане на данни”

добавете коментар...

  1. Иванко

    Пак хвърлят прах в очите с пропаганда ползвайте соц мрежите, а не пощите. В социалните мрежи е много по-удобно и лесно да изтича информация както и следенето на тъпи зомбирани потребители. Затова трябва хората да се манипулират да не ползват ел. пощи, а само соц-мрежи.

Коментар