Curiosity кацна на Червената планета

Марсоходът Curiosity кацна тази сутрин на Червената планета, в района на кратера Гейл. Апаратът е издържал т.нар. „седем минути на ужаса”, през които се извършва фактическото кацане на Марс, съобщи НАСА. Сигналът от Curiosity пристигаше на Земята със закъснение от 14 минути, а кацането беше предавано директно на Таймс Скуер в Ню Йорк.

Американските специалисти използваха уникална технология за кацане, известна като „Небесен кран”. Curiosity бе поставен в аеродинамична капсула, която го пазeше по време на космическия полет и при влизане в атмосферата на Марс.

10 минути преди навлизане в атмосферата, от капсулата се отдели модулът, който отговаряше за захранването, връзката и ускоряването в процеса на междупланетния полет. След това двигателите спряха въртенето на апарата, а след няколко минути Curiosity се освободи от два волфрамови товара всеки с тегло 75 кг.

На височина около 10 км и при скорост 470 метра в секунда се отвори огромен свръхзвуков парашут. Спускайки се до 1,8 км и намалявайки скоростта до 100 м/с, Curiosity заедно с платформа за кацане се отдели от капсулата с парашута. Чрез ракетни двигатели платформата забави още повече спускането и плавно приземи марсохода на повърхността на планетата с помощта на три въжета.

Curiosity излетя на 26 ноември 2011 г от космодрума Канаверал. Като възможности, новият апарат превъзхожда значително марсоходите от предишно поколение Spirit и Opportunity. Апаратът тежи почти 1 тон и носи около 75 кг най-съвременно оборудване. Главната задача на Curiosity е да установи дали на Марс е имало живот и да проучи условията за кацане на човек на Червената планета.

Коментар