Арестуваха членове на киберпрестъпна група

Правоохранителните органи на Румъния, Великобритания, Канада и Чехия проведоха специализирана операция срещу международна киберпрестъпна организация, заподозряна в схема за измами за милиони долари. Сигналът за групировката идва от Федералното бюро за разследване на САЩ, съобщи softpedia.com.

       
         

Според ФБР, заподозрените на възраст между 30 и 43 години, са мамели с продажби на автомобили, мотоциклети и други предмети с висока стойност в сайтове като eBay, AutoTrader, CycleTrader и Cars.com. Измамниците убеждавали жертвите си да платят големите суми, преди да видят това, за което всъщност плащат.

За да постигнат целта си, кибер престъпниците изпращали имейл съобщения до нищо неподозиращите купувачи, изглеждащи сякаш идват от реномирани компании като Amazon и PayPal. Друго обвинение срещу групата за кибер измами е фалшифициране на паспорти с цел възможност чужди граждани, техни съучастници да отварят американски банкови сметки. По този начин, печалбата на цялата група възлязла на 3 милиона долара (2,34 милиона евро).

От американското правителство възнамеряват да поискат екстрадирането на седмината участници, от които шест са румънци и един албански гражданин. В САЩ те ще бъдат изправени пред съда с обвинения за системни измами, пране на пари, а някои от тях и за фалшифициране на паспорти.

Ако бъдат признати за виновни за измами и пране на пари, задържаните може да получат до двадесет години затвор. Фалшифицирането на паспорти може да им коства още до десет години затвор.

Коментар