Марихуаната не понижавала много IQ-то

Наскоро американски учени публикуваха резултати от проучване, съгласно които употребата на марихуана в младежка възраст понижава умствените способности, когато хората вече са възрастни, с 8-10 пункта. Сега обаче норвежки психолог опровергава тези твърдения.

Според Оле Рогеберг от Центъра за икономически изследвания Рагнар Фриш в Осло, американското изследване, извършено от университета Дюк, не отчита много важни промени, които влияят на резултатите. В частност, не е взет под внимание социално-икономическият статут на наблюдаваните хора и тяхната етническа принадлежност, предаде РИА Новости.
В рамките на проекта са анализирани данни, събирани от 80-те години на миналия век в град Дюнедин, Нова Зеландия. Наблюдавани са над хиляда души, родени през 1972 и 1973 г. Първите тестове са проведени, когато те са били на 13 години, а след това са извършвани регулярни анкети.

Рогеберг твърди, че повечето любители на марихуаната произлизат от бедни семейства с ниско ниво на доходи. Той се позовава на статистически изследвания, според които бедните много по-често преминават към систематична употреба на марихуана в сравнение с богатите.

Норвежецът търси връзка в статистиката между материалното положение и намаляването на интелектуалните способности, разделяйки наблюдаваните в изследването хора в зависимост от техния социално-икономически статут.

Оказва се, че IQ-то на бедните намалява по-бързо, отколкото на богатите. Обяснението е, че бедните нямат средства или желание за по-нататъшно обучение, а тяхната работа не предполага интелектуална активност. Тези фактори не са отчетени от американските изследователи.

Ето защо Рогеберг смята, че марихуаната не трябва да се разглежда като единствената или определящата причина за намаляване на нивото на интелигентност на хората. Необходимо е да се отчетат фактори като безработица, постоянен контакт с криминално проявени лица, недостатъчното образование и др.

Коментар