Висок интерес към цифровизацията на ТВ

Интересът към цифровизацията на телевизионния ефир е висок, става ясно от данните, изнесени от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Средно по 105 телефонни обаждания постъпват всеки работен ден на националния информационен телефон 0700 123 44, на който гражданите могат да задават въпроси за предстоящата цифровизация на телевизионния ефир, съобщи МТИТС.

Линията без добавена стойност стартира преди месец и е активна за потребители от 08.30 до 22.30 часа в делнични дни и от 08.30 до 20.30 часа в събота и неделя. Над 80% от хората, обаждащи се на въпросния телефон, и в момента са потребители на ефирна телевизия. Средната продължителност на разговорите е 99 секунди.

Голяма част от хората все още свързват понятието „цифрова телевизия” с DTH сателитна телевизия. Най-често задаваните въпроси са свързани с декодерите (set-top box за приемане на цифрова телевизия) – откъде могат да бъдат закупени и колко струват. Бъдещите зрители на цифрова ефирна телевизия се интересуват също колко и кои програми ще могат да се приемат и какви конкретни стъпки трябва да предприемат, за да гледат цифрова ефирна телевизия.

Високи нива на посещаемост са регистрирани и в уебсайта на информационната кампания – www.цифровизация.bg. Домейните цифровизация.bg, cifrovizacia.bg, cifrovizaciq.bg са пренасочени да водят към едно и също съдържание, за да се улеснят посетителите, в случай че използват някой от трите начина за изписване на домейна.

Според данни на Google Analytics, от края на декември до момента над 99 367 уникални потребители са посетили www.цифровизация.bg. Сайтът е събрал 1 200 запитвания, повечето от които засягат магазините и условията, при които трябва да се закупи set-top box. Средното време, прекарано на сайта от един потребител, е 5 минути.

От 1 март т.г. започва едновременно ефирно излъчване на новия цифров сигнал паралелно с досегашния аналогов – “симулкаст”. В началото на септември излъчването на аналогов сигнал спира и зрителите ще могат да получават ефирно телевизионни програми само цифрово – чрез приемник с цифров тунер и вграден MPEG-4 декодер или с външен цифров MPEG-4 декодер, уточниха от министерството.

Коментар