Дигитална свобода навсякъде! С ултра-мобилните компютри

В търсене на перфектната машина, която да ни даде пълна дигитална свобода. С тази мисия са се заели две от най-големите компании в света на високите технологии – Майкрософт и Интел. Техните усилия вече намират реализация в първия продукт от проекта Origami, или още UMPC (от Ultra Mobile PC). Наскоро корейският производител Самсунг обяви ултра-портативния компютър Q1, нещо средно между лаптоп и PDA.
Една година преди да се появи Q1, шефът на Майкрософт Бил Гейтс представи визия за мобилен компютър, който се побира в джоба, с дълъг живот на батерията и достатъчно евтин. Първоначално идеята на Гейтс придоби популярност като проекта Origami, но в последните месеци се наложи технократското наименование UMPC.
Извън играта на думи, става въпрос за цифрово устройство, което има претенцията да ни придружава навсякъде, да правим всичко с него, и на практика да не можем без него. UMPC ще да е нашият лаптоп, но по-малък и по-лек, нашият органайзър, телефон, мултимедиен плеър…
Новият Q1 на Самсунг е близо до идеята. Но както и от Майкрософт казват, на индустрията й предстои да извърви дълъг път към създаването на една нова категория портативен компютър, който да запълни нишата между лаптопите и цифровите персонални помощници (PDA).
Q1, който струва около 1100 долара и тежи около 770 грама, малко трудно ще се побере в джоба, въпреки че с размери 23 на 14 см е по-компактен от най-малките лаптопи. Компютърът се управлява от операционна система Windows XP Tablet PC и разчита на процесор Intel Celeron.
Потребителят може да въвежда данни в Q1 чрез тъч скрийн технология, т.е. като управлява менюта и пише с писалка върху 7-инчов LCD екран, който реагира на допир. Специален софтуерен модул на Майкрософт разпознава написаното и го съхранява като изображение в компютъра. Друга възможност за потребителя да въвежда текст е като пише върху виртуалната клавиатура, която се появява на екрана на Q1.
Освен да пишете, можете още да слушате музика, да играете игри и да гледате филми на Q1. И най-важното за повечето потребители – да сърфирате в Интернет през безжичния Wi-Fi интерфейс на компютъра, стига да има наблизо гореща точка за достъп.
Масовият потребител, свикнал с физическа, а не с виртуална клавиатура и с мишка, едва ли ще грабне веднага идеята Origami. Q1 няма и CD-DVD устройство, нито дори тъч пада на лаптопите. Известно успокоение внасят опциите да ползвате външни такива през някой от интерфейсите на компютъра.
Иначе Q1 е много мощен за размерите си компютър. Освен процесор Celeron, компютърът включва 512 MB памет, 40 GB хард диск, няколко USB порта, както и Етернет, Wi-Fi и Bluetooth интерфейси за комуникация. Батерията на този UMPC издържа 3 часа и половина, според Самсунг.
Като за начало на една нова тенденция в мобилността, Q1 е удачен продукт. Засега анализаторите дават много предпазливи прогнози за развитието на пазара на подобен клас устройства. Успехът на UMPC зависи от различни фактори, като напредъка в осигуряване на безжичната свързаност от всяко място, развитието на развлекателни услуги през Интернет и упоритостта на компаниите, които стоят зад идеята.

Коментар