Първи приложения за очилата Google Glass

Очилата Google Glass ще променят начина, по който  виждаме света около нас

Очилата Google Glass ще променят начина, по който виждаме света около нас

Очилата с допълнена реалност Google Glass са едно от най-вълнуващите технологични достижения, което може да промени начина, по който хората възприемат и общуват с външната среда. Разработката все още не се е превърнала в масово достъпен продукт, но Google подгрява интереса към нея, обявявайки готовност с няколко приложения, написани специално за очилата.

Google Glass – това са т.нар. „умни очила”, т.е. компютър във вид на очила. Те имат вградена камера и дисплей и показват справочна информация за всичко около нас в даден момент от време. За целта се използва технология за допълнена реалност.

Google Glass ще ни дават допълнителна полезна информация в реално време

Google Glass ще ни дават допълнителна полезна информация в реално време

На скорошната конференция „South by Southwest Google” компанията показа няколко необходими и полезни приложения на база Google Glass. С тяхна помощ хората могат да четат електронната си поща Gmail, да преглеждат Ню Йорк Таймс или пък социалната мрежа Path.

Всяко приложение работи по свой собствен начин. Апликацията за Ню Йорк Таймс, например, извежда заглавията на статиите и ги прочита на глас, а пощенското приложение уведомява за нови съобщения чрез специален звуков сигнал. На екрана на очилата се показва текстът на писмата, а потребителят може да диктува отговора – неговата реч се преобразува мигновено в текст.

Очилата се очакват на пазара към края на годината на цена около 1500 долара

Очилата се очакват на пазара към края на годината на цена около 1500 долара

Приложенията за Google Glass ще стават все повече и повече. Интернет гигантът обяви, че скоро ще пусне виртуален каталог за проекта, по подобие на Google Play, който обслужва света на Android. Възможно е двата проекта да бъдат обединени помежду си.

Очаква се очилата Google Glass да излязат на пазара до края края на настоящата година на цена от порядъка на 1500 долара. Те ще са подходящи дори и за хора със слабо зрение, тъй като ще имат специални канали за поставяне на допълнителни лещи. Очевидно обаче, че да станат масов продукт, очилата Google Glass ще трябва да поевтинеят поне до цената на един смартфон.

Коментар