Следенето на интернет услуги е приоритет на ФБР

Проследяването на популярни интернет услуги става важен инструмент в ръцете на ФБР

Проследяването на популярни интернет услуги става важен инструмент в ръцете на ФБР

ФБР определя като основен свой приоритет мониторинга на главните интернет услуги, става ясно от изявление на представителя на организацията Андрю Уейсман на среща на Американската асоциация на юристите.

Правоохранителните органи нямат правова база за следене на престъпниците, които използват интернет чат и е-поща, отбелязва Уейсман. Американските служби могат да проследяват дейността на потребителя на ниво интернет доставчик само по решение на съда, но голяма част от интернет услугите кодират данните, предавани по каналите на операторите.

Сред най-трудно достъпните услуги са пощенският клиент Gmail, гласовите чатове Skype и Google Voice, както и файловото хранилище Dropbox. Понякога престъпниците използват вградения чат в онлайн игрите, отбелязва Уейсман.

Съгласно закон от 1994 г., доставчиците са длъжни да инсталират оборудване, с помощта на което спецслужбите могат да следят интернет активността на потребителите. CALEA обаче не действа при интернет услугите, което заставя ФБР да работи по законодателни предложения, които да разширят пълномощията му.

Според Уейсман, най-ефективният начин за шпиониране на интернет услуги като Gmail е законът за подслушването, който урежда правомощията на спецсбужбите. ФБР може да изиска от Gmail съдействие в прихващането на информация, но законът не предписва задължителни действия. Съгласно ECPA от 1986 г., спецслужбите могат да изискват от доставчиците на е-поща само писма, по-стари от 180 дни.

Коментар