ЕК ще намали разходите за регистриране на марки

Разходите за регистриране на търговски в ЕС ще намалеят

Разходите за регистриране на търговски в ЕС ще намалеят

Европейската комисия обяви пакет от инициативи за намаляване на разходите по регистриране на марките в ЕС. Предложената реформа цели да подобри иновационният климат за бизнеса чрез по-ефективна защитеност на марките срещу подправянето им, вкл. срещу транзитното пренасяне на подправени стоки през територията на ЕС.

По отношение на таксите, Комисията предлага принцип на таксуване по класове продукти, валидно при заявленията за марки както в национален, така и в европейски мащаб. Това ще позволи на търговските дружества, в частност на малките и средни предприятия (МСП), да кандидатстват за такава закрила на марка и да плащат такава цена за нея, каквито преценят, че отговарят на действителните им потребности.

Понастоящем в таксата за регистриране на марка се включват до три класа продукти, докато новата система предвижда възможността марката да бъде регистрирана само за един клас. Според тази система, когато търсят защита на равнище ЕС само за даден клас продукти, дружествата ще плащат значително по-малко.

„Стремежът ни е чрез целенасочена модернизация да постигнем с по-ниски разходи по-достъпна и по-функционална за бизнеса закрила на марките”, коментира комисарят по въпросите на вътрешния пазар и услугите Мишел Барние.

В предложения пакет се съдържат следните инициативи:

  • Преработване на директивата от 1989 г. с оглед сближаване на законодателствата на държавите членки в областта на марките;
  • Преразглеждане на регламента от 1994 г. относно марката на Общността
  • Преразглеждане на регламента на Комисията от 1995 г. относно таксите, събирани от Службата за хармонизация във вътрешния пазар.

Преработването на директивата и преразглеждането на регламента относно марката на Общността са законодателни предложения, които Европейският парламент и Съветът следва да приемат с процедура на съвместно взимане на решение.

Предложеното преразглеждане на регламента относно таксите подлежи на друга процедура. То ще бъде прието от Комисията като изпълнителен акт, което означава, че е нужно предварителното му утвърждаване от комитета по събираните от СХВП такси. Първото заседание на този комитет ще се състои преди лятото, така че измененият регламент относно таксите да може да бъде приет преди края на годината.

Коментар