Нова лаборатория в СУ ще подготвя олимпийци по химия

В лабораторията ще се обучават не само членовете на олимпийския отбор, но и всички студенти (снимка: СУ)

В лабораторията ще се обучават не само членовете на олимпийския отбор, но и всички студенти (снимка: СУ)

Факултетът по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ вече разполага с нова лаборатория по химия. Това е първата по рода си в страната лаборатория за подготовка на талантливи ученици за участие в международни състезания и олимпиади по химия.

Ремонтът и оборудването на лабораторията са финансирани от Фондация „Америка за България“ като част от тригодишен проект, съобщи университетският сайт. Талантливите ни ученици досега са донесли десетки медали от престижни международни олимпиади по химия, подчерта на откриването председателят на Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки Алексей Христов.

Трябва да се гледа по-оптимистично, когато се говори за българското образование и това потвърждават медалите на българските талантливи младежи, които се подготвят за олимпиадите в неравностойни условия в сравнение с много техни връстници от цял свят, посочиха от Фондация „Америка за България“.

В лабораторията ще могат да се обучават не само членовете на олимпийския отбор, но и всички студенти, поясни дългогодишният ръководител на олимпийския отбор по химия доц. Чанев. Новата материална база ще скъси дистанцията между академическото образование и практическата наука.

Очаква се лабораторията да привлече повече млади хора да се обучават във Факултета по химия и фармация към СУ.

Коментар