Турция иска таблети родно производство и с отворен код

Десетки хиляди училища в Турция ще заменят учебниците с таблети в рамките на проекта Fatih

Десетки хиляди училища в Турция ще заменят учебниците с таблети в рамките на проекта Fatih

Турското правителство е поставило безкомпромисни условия към участниците в мащабния търг за оборудване на училищата с таблети. Две от изискванията правят силно впечатление – първо, държавата настоява таблетите да бъдат произведени в Турция, и второ, да използват само приложения с отворен код.

Търгът по проекта Fatih предвижда доставка на 10-15 милиона таблета в десетки хиляди училища, които ще заменят учебниците. Първите две компании, предявили сериозен интерес към участие в проекта, са Apple и Microsoft, като засега не е известно която и да е от тях да произвежда в Турция и да продава устройства с отворен софтуер.

В рамките на образователния проект Fatih учебниците и традиционните дъски ще бъдат заменени с таблети и интерактивни учебни дъски, което радикално ще промени образованието в страната. Таблети ще получат не само учениците и учителите, но и целият административен персонал в училищата.

Търгът ще се проведе на 29 април т.г. Участниците трябва да докажат, че могат да разработват таблети и да организират обслужващи станции във всички седем региона на Турция. Производството на таблетите трябва да се извърши в страната, а компанията-производител да създаде и научно-технически център, пояснява Нихат Ергюн, министър на индустрията и технологиите пред местното издание Today’s Zaman.

Освен това правителството изисква приложенията, които ще ползват учениците, да имат отворен код. Идеята е впоследствие изходният код да стане достъпен за широката аудитория. Компаниите, способни да изпълнят тези условия, могат да участват в проекта, уточнява Ергюн.

Вицепрезидентът на Apple Джон Коуч се срещна в началото на февруари с президента на Турция Абдула Гюл във връзка с проекта Fatih. Шефът на Microsoft Стив Балмър също посети страната през февруари и се срещна с Нихат Ергюн. Говори се, че Microsoft е била приета по-топла от турската страна и нейните шансове да спечели търга са по-големи.

Apple, от своя страна, прави трети опит да заеме позиции на образователния пазар в южната ни съседка. На срещата между Гюл и Коуч обаче турският президент е упрекнал Apple, че счита местните потребители за второстепенни и доставя с голямо закъснение своите продукти на пазара в страната.

Посочва се още, че Microsoft е изразила пълна готовност да си партнира с местните компании при разработката и производството на таблетите, както и в развитието на научно-изследователската дейност в страната. Наскоро стана известно, че Microsoft е започнала работа по изграждане на лаборатория за изследвания и разработки в Турция.

Коментари по темата: „Турция иска таблети родно производство и с отворен код”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Прекрасна идея, ама пък Майкрософт и отворен код нещо не се връзват….

  2. Николай

    За мен лично хартиени учебници и книги са в пъти по удобни от таблети, но ако учех в училище на таблет може би щеше да е друго яче.

  3. Димитър Костов

    Турция може да си позволи подобна инвестиция, за България е рисковано. Няма никаква гаранция, че таблетите подобряват образователния процес … Имам ниско бюджетен таблет използвах го, за да си завърша някаква магистратура и сега на него играя само шах … Може би е навик, но използването на хартиени учебници за мен е 2-3 пъти по ефективно от онлайн учебници … има доста образователни платформи за онлайн обучение, но повечето от тях са чиста загуба на време …

  4. Nina

    Da,Turciq e v EU mnogo predi da q priemat!
    Moderna,suvremenna durjava.
    A u nas o6te se polzvat i se izu4avat”muhlqsali”metodi i proizvedeniq!!
    Otdavna se 4udq,za6to e trqbvalo da ni osvobojdavat edno vreme????
    V Turciq imalo diktatura-a v Bg kakvo e ???

  5. Anonymous

    Хубаво, но не става за нас. Какво ще “гушкат” и ” папкат” издателствата-монополисти у нас начело с ” Просвета” ?

  6. простия

    И на какво толкова се радвате?!
    Турция е многонационална държава с тоталитарно управление.
    Това е най добрия начин да се манипулират децата от всички
    националности. И отделно правителствените им чиновници
    да гушнат яки комисионни!
    Ха честито!

  7. mi

    bravo turciya

  8. naya

    bravo turciya

  9. Лео

    Вероятно и учебниците се пишат от държавата или по нейна поръчка и така ще се спестят пари на родителите, защото ще има контрол върху качеството и върху цените, и съдържанието ще може да се обновява по интернет и куп други предимства… Срещу тях да вървим няма да ги стигнем…

  10. ВВ

    Малка държава големи шмекери има а голямата, по малко………..

  11. yodi

    в турция има държавническо мислене , както в германия и франция , и май и в румъния и ключовата дума е държава

  12. Питон

    Само по-добре да са е-четци… че ще им се скапват очите на децата… Иначе подобно нещо могат да направят с автомобилите от Ловеч, да се поръчват за държавни служебни автомобили.

  13. Веско

    Аз мога да купя на детето ми иПад … софтуера за правене на учебници е безплтен, но в България няма нито един учебник, защото така ще се загубят милиони всека година.

    Учебниците се обновяват автоматично и дори и да се купят веджъж могат да се ползват на 4 устройства. Проблемът никога не е бил в таблетите ами в хората занимаващи се с образование и техния изключителен примитивизъм 🙂

  14. пич

    Браво на турците, имат национална политика за образованието! За съжаление само можем да им завиждаме, много правилно искат производтсвото да е в Турция – мъдро!

  15. Ри

    Можем само да им дишаме прахта от обувките на турците… Аман от криворазбран “патриотизъм” на българските турцемразци. Това което те постигнаха и продължават да постигат, няма да го видим скоро в БГ-то. Респект!

Коментар