Глобул пусна най-голямата си фотоволтаична централа

Автономната фотоволтаична централа се състои от общо 60 соларни панела

Автономната фотоволтаична централа се състои от общо 60 соларни панела

Глобул представи днес най-голямата си фотоволтаична инсталация, изградена на територията на Центъра за контрол и управление на мрежата на компанията в София. Автономната централа се състои от общо 60 соларни панела, разположени на покрива на сградата и върху три специално разработени фотоволтаични дървета до нея.

Максималната мощност на системата е 14,7 kWp, а минималното количество електроенергия, която се очаква да произведе за период от една година, е около 7300 kWh. Зелената енергия ще се използва за осветлението в сградата, като централата може да захрани общо над 600 енергоспестяващи крушки с мощност 23W.

Фотоволтаична инсталация е изградена на територията на Центъра за контрол и управление на мрежата

Фотоволтаична инсталация е изградена на територията на Центъра за контрол и управление на мрежата

След планирания процес на оптимизация, системата ще може да удвои производството на електроенергия до около 15000 kWh годишно.

Фотоволтаичните панели са изработени по технология, която им осигурява целогодишна работа. Неизразходваната през деня енергия се съхранява в батерии, за да се използва и през нощта.

Функционирането на системата се следи от специализиран софтуер, който постоянно измерва производителността и ефективността й.

Пускането на новата фотоволтаична централа е част от дългосрочна стратегия за екологична устойчивост Globul Green. През миналата година операторът инсталира фотоволтаични панели на близо 40% от всички свои базови станции в отдалечени райони без достъп до електропреносна мрежа, за да намали потреблението на дизелово гориво.

Пилотният проект на компанията в тази област датира от 2008 г. Също така, през миналата година Глобул увеличи над два пъти броя на своите базови станции със система за свободно охлаждане, която намалява консумираната енергия за климатизация с около 70%.

Коментари по темата: „Глобул пусна най-голямата си фотоволтаична централа”

добавете коментар...

  1. Еколог

    Браво на Глобул.
    Това по мои сметки са около 16 тона по-малко въглероден диоксид в атмосферата годишно.

  2. Ivo

    “Зелен”, раковото отделение, изхвърлянето на отработено гориво на АЕЦ – повече ли ще ти харесат? Или е ОК, просто защото не ги виждаш и не чуваш за тях

  3. сда

    тяхното е смешна работа със сравнение на соларните паркове на мафиотите

    проблем е, че никой нормален човек неможе (дори и да разполага със средствата) да си построи такава централка… ще го обезглвят от към кръста 🙂

  4. зелен

    Зелени дървета, или фотоволтаични? Бъдещето не вещае нищо добро за природата от разни екоталибани.

    Тази фотоволтаична централа изглежда отвратително!

Коментар