Sharp съкращава 5 000 работници

Sharp ще съкрати една десета от персонала си, както и част от мениджърите

Sharp ще съкрати една десета от персонала си и ще намали двойно борда на директорите

Японският производител Sharp предприе драстични мерки за излизане от кризата. В рамките на тригодишен план компанията ще съкрати около 5000 души, или една десета от персонала си, който възлиза на 51 000 души в световен мащаб.

Двойно ще бъде намален щатът в централния офис на Sharp в Осака, съобщи местното издание Asahi Shimbun. В частност, броят на членовете на борда на директорите ще се редуцира от 12 на 6. Компанията ще се откаже и от услугите на бившите президенти и вицeпрезиденти, които са в ролята на платени консултанти.

Планът за реструктуриране предвижда промяна на структурата на продажби с поставяне на акцент върху панелите за смартфони от рода на iPhone 5S.

Едновременно с това компанията ще произвежда големи панели за телевизори с диагонал 70 инча. Планира се също увеличение на доставките на UHD панели.

Sharp ще излиза от кризата с финансовата помощ на партньори. Samsung и Qualcomm вече инвестираха в японската компания, с цел увеличаване на производството на дисплеи по технология IGZO. Няколко японски банки разглеждат възможността да кредитират Sharp с около 100 млрд. йени (1 млрд. долара).

Коментар