Касперски: Ще бъдем по-американци от американците

Руската компания за сигурност Лаборатория Касперски отвори представителство във Вашингтон, столицата на САЩ, за да продава своите продукти на американското правителство, предаде Ройтерс.

Принципно, властите на САЩ не използват решения за информационна сигурност, разработени от чужди компании, тъй като подозират, че в тях може да има скрити функции за проследяване и шпионаж.

По същата причина американците постепенно се отказват от оборудването на китайските компании Huawei и ZTE.

За да спечели доверието на властите в САЩ, Лаборатория Касперски ще наеме американски специалисти за работа по продукти, предназначени за правителството. Базирани в САЩ, те ще пишат код, ще тестват и компилират програмите за сигурност на руската компания.

„Трябва да докажем, че може да ни се вярва на 200%. Длъжни сме да бъдем по-американци от самите американци”, коментира Евгений Касперски, шеф на руския разработчик, по време на международна конференция за киберсигурност.

Американският екип на Касперски ще работи над решения, предназначени за автоматизирани системи за управление на електростанции, водопроводи, заводи и други инфраструктурни обекти, защитата на които е приоритет на Белия дом. Компанията е готова с решение от този тип, предназначено за Русия, и се надява в бъдеще подобни продукти да заемат една трета от бизнеса й.

Лаборатория Касперски вече има един търговски офис в САЩ, по-конкретно в град Уобърн, щата Масачузетс. Освен това компанията разполага с изследователски център в Сиатъл, Вашингтон. Нито един от двата офиса обаче не се занимава с разработка на софтуер.

Коментар