Intel награди двама наши тийнейджъри

Тази година близо 100 млади учени бяха избрани да се състезават в Intel ISEF

Тази година близо 1600 млади учени бяха избрани да се състезават в Intel ISEF

Двама български тийнейджъри спечелиха награди на най-голямото в света предуниверситетско състезание за инженерство и науки Intel ISEF (International Science and Engineering Fair). Станислав Атанасов от Пловдив получи втора награда в категория „Математически науки“ и 500 долара от Американското математическо общество. Румен Данговски от София бе удостоен с поощрителна награда в същата категория.

Йонут Будистеану, на 19 години, от Румъния спечели първо място на състезанието с програма за използване на изкуствен интелект за създаване на практичен модел на евтин автомобил, който може да се управлява самостоятелно. С 3-D радар и закачени камери, Йонут е създал възможен за използване дизайн за автомобил, който се управлява самостоятелно, може да регистрира пътните платна, както и позицията на колата в реално време – и това ще струва само $4000. Той получи награда на името на Гордън Муур (основател на Intel) и на стойност 75 000 долара.

Иша Харе, на 18 години, от Саратога, Калифорния, получи наградата на Intel Foundation за млад учен, на стойност 50 000 долара. Иша е разработила малко на размер устройство, което се побира в батерията на мобилния телефон и им позволява да се заредят напълно в рамките на 20-30 секунди. Изобретението на Иша има потенциално приложение за автомобилни батерии.

Хенри Лин, на 17 години, от Шривпорт, също получи награда от Intel Foundation на стойност 50 000 долара. Чрез стимулиране на хиляди клъстери галактики, Хенри предоставя на учените ценни нови данни, които им позволяват по-добре да разбират мистериите на астрофизиката: тъмна материя, тъмна енергия и баланса на затопляне и охлаждане на най-масивните обекти във вселената.

Тази година близо 1600 млади учени се състезаваха на Intel ISEF. Те бяха избрани от 433 конкурса в над 70 държави, региони и територии. В допълнение към споменатите по-горе победители, над 500 от участниците в състезанието получиха награди и призове за своите иновативни изследвания.

Наградите включваха 17 “Най-добри в категорията” победители, всеки от които получи приз на стойност 5 000 долара. Intel Foundation предостави също и грант от 1000 долара на училищата на всеки от победителите.

Коментар