Български ученици ще се състезават на Intel ISEF

Румен Данговски, Валерия Станева и Станислав Атанасов ще представят България на световното състезание за наука и инженерство Intel ISEF

Румен Данговски, Валерия Станева и Станислав Атанасов ще представят България на световното състезание за наука и инженерство Intel ISEF

Български ученици ще се състезават за първи път в най-голямото предуниверситетско състезание за наука и инженерство в света – Intel ISEF. Трима гимназисти – Валерия Станева от Варна, Станислав Атанасов от Пловдив, и Румен Данговски от София ще се конкурират с други 1600 обещаващи млади учени и новатори в решаване на предизвикателни въпроси, като използват автентични изследователски практики и създават решения за проблемите на утрешния ден.

Финалистите представляват близо 60 държави, региони и територии. Всеки един от тези участници е спечелил награди на местни и регионални състезания, преди да бъде избран като финалисти в Intel ISEFair 2013.

Проектите на финалистите, които използват нови и прогресивни технологии, обхващат широк спектър от дисциплини, като често се заемат с въпроси, които озадачават учените в продължение на години, и които биха могли да доведат до големи научни открития. Разработките касаят въпроси като изследване на глобалното затопляне и алтернативни източници на гориво, иновации в техниката, които водят до повишаване на роботизирана функционалност и по-безопасни пътища, както и напредъкът в областта на медицината да се подобри.

Проектите на българските ученици са в областта на биоинформатиката и математика. Валерия Станева, ученичка в математическа гимназия “д-р Петър Берон” Варна, работи по създаване на алгоритъм за визуализиране на големи набори от данни за регулаторни мрежи. Последните са от решаващо значение в биологията, защото определят някои от поведенията на клетката, като например клетъчна смърт.

Много често има толкова много данни, че когато учените се опитват да ги представят графично, се получава картина, която прилича на космати топки. Задачата на Валерия е да се излезе с едно приложение, което може да опрости данните и след това да визуализира най-съществените характеристики. Визуализиращият инструмент ще бъде от полза на лекарите с цел да се предвиди поведението на клетките и по този начин ще бъде по-лесно за тях да се лекуват заболявания.

Станислав Атанасов е завършил математическа гимназия “Акад. Кирил Попов”. Резултатите от неговото изследване могат да бъдат полезни за развитието на криптографията. В проекта си Станислав разглежда отворен въпрос, поставен от големия френски математик Жан Пиер Сер и свързан с т.нар. полиномни инволюции. За тях се знае, че имат винаги неподвижна точка, т.е. точка, която отива в себе си, над полето на комплексните числа. Сер обаче се интересува какво става, ако разгледаме полиномни инволюции върху полето от рационалните числа. По-точно: Притежава ли всяка рационална полиномна инволюция рационална неподвижна точка?

В проекта Станислав отговаря утвърдително на този въпрос за едномерни и двумерни пространства. За пространства с размерност три или повече той доказва няколко частични резултати. Не изключва възможността въпросът да има негативен отговор в общия случай и затова търси контрапримери. Такива все още не са намерени, но Станислав съумява да произвежда все по-сложни полиномни инволюции. В процеса на работа установява и интересни връзки между задачата на Сер и други отворени и важни проблеми в областта на алгебричната геометрия.

Румен Данговски учи в Софийската математическа гимназия. В проекта си той се занимава с особен вид на градуирани алгебрични структури с много добри приложения в различни области на съвременната математика. Румен се опитва да намери и класифицира информация за тяхната вътрешна структура. В проучването си той използва връзката между комбинаторика и алгебра и има уникалната възможност да бъде част от развитието на съвременната математика.

Учениците ще представят своите проекти пред аудитория от уважавано жури и пред обществеността като цяло, докато се състезават за близо 4 милиона долара в стипендии и награди. Победителите във всяка категория ще бъдат обявени на 17 май.

Коментари по темата: „Български ученици ще се състезават на Intel ISEF”

добавете коментар...

  1. Ани Пройкова

    Хубава новина! Успех на състезанието и в бъдещите ви дейности – Валерия, Румене, Станиславе!

  2. Intl businessman

    Разбрах и за представянето им – безупречно! Само напред и нагоре! Големи сладури са!

  3. ve4notarcewtia

    Браво!Страхотни са ! Познавам ги .Те са истински БЪЛГАРИ.
    Пример за всички нас.
    Браво ПОБЕДИТЕЛИ!
    Само НАПРЕД!

  4. Mr. 257

    Браво! Нека има повече такива новини и да ни радват все повече младите дарования на България. Успех и лек път!

Коментар