18-годишен микробиолог спечели топ награда от Intel

Остин Уанг (в средата) от Канада спечели топ наградата на Intel ISEF в размер на 75 000 долара

Остин Уанг (в средата) от Канада спечели топ наградата на Intel ISEF на стойност 75 000 долара

Хан Джи Остин Уанг, 18-годишен канадец, спечели наградата на името на Гордън Мур (Gordon E. Moore Award) и 75 000 долара за разработените от него микробни горивни клетки, които превръщат органичните отпадъци в електричество.

Наградата бе връчена на тазгодишния Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), който е най-големият в света конкурс за гимназиални научни изследвания. Уанг е идентифицирал специфични гени в генетично подсилена бактерия E. coli bacteria, които генерират електричество по ефективен начин.

Системата може да произведе значително повече електроенергия от съществуващите MFC (microbial fuel cells) процеси при разход, който е конкурентен на слънчевата енергия. Остин Уанг вярва, че ще направи MFCs възможни за търговски цели.

Сиамантак Пейра, на 15 години, от Френдсууд, Тексас, получи една от двете награди Intel Foundation Young Scientist Awards в размер на $50 000 за разработването на евтина електронно подпомагана скоба за коляно, която позволява на човек с проблеми на краката да върви по-естествено. Когато Пейра тествал своя прототип с двама души, частично засегнати от детски паралич, той почти веднага възстановил по-естествената им походка и повишената подвижност.

Кати Лиу, на 17 години, от Солт Лейк Сити, Юта, получи втората награда от $50 000 за създадения от нея алтернативен компонент на батерия, който може значително да подобри производителността и безопасността. Презареждащата се батерия на Лиу е по-малка и по-лека без риск от запалване, присъщ на литиево-йонните батерии, които се използват в самолети, мобилни телефони и дори в ховърбордове.

Българската гимназистка Дона-Мария Иванова получи Certificate of Honorable Mention от American Mathematical Society на тазгодишния Intel ISEF

Българската гимназистка Дона-Мария Иванова получи Certificate of Honorable Mention от American Mathematical Society на тазгодишния Intel ISEF

Intel ISEF събра над 1700 млади учени, избрани от 419 афилиирани конкурса в 77 страни, региони и територии. В допълнение към топ победителите, близо 600 финалисти получиха награди и призове са своите иновативни изследвания, включително 22 победители „Най-добър в категорията” , от които всеки получи награда от по $5000. Intel Foundation връчи също $1000 грант на училището на всеки от победителите и на афилиирания конкурс, който те представляват

Българската гимназистка Дона-Мария Иванова получи Certificate of Honorable Mention от American Mathematical Society на тазгодишния Intel ISEF. Тя е ученичка от 11 клас на Математическа гимназия „Баба Тонка”, Русе. Темата на нейния проект беше „Как да не спечелим от тото?”.

Дона-Мария изследва въпрос от теория на кодирането, като предлага чисто математическо доказателство на резултати, които до момента бяха известни единствено по изчислителен път. Избраната от нея сфера, теория на кодирането, е в основата на всички дигитални комуникации – от клетъчни телефони до комуникации с космически апарати.

Коментар