Windows 8.1 отчита отзивите от потребители

Обновлението Windows 8.1 ще предложи интересни нови възможности за потребителите на таблети

Обновлението Windows 8.1 ще предложи интересни нови възможности за потребителите на таблети

По-късно тази година Microsoft ще пусне обновление на операционната система Windows 8. В неофициалните информации ъпдейтът беше известен с името Windows Blue, но наскоро софтуерният гигант съобщи, че обновлението ще се нарича Windows 8.1 и ще се доставя безплатно на всички лицензирани потребители.

Далеч по-интересният въпрос обаче е какви подобрения ще предложи Windows 8.1. Според информациите към момента, голяма част от нововъведенията и допълненията ще се базират на отзиви от потребителите на оригиналната „осмица”.

Windows 8.1 идва с нови API функции, които поддържат перспективни технологии на ниво ядро на операционната система, разкрива Джъстин Ейнджъл, бивш програмист от Nokia и един от създателите на Silverlight. Става въпрос за характеристики като поддръжка на 4K екрани (Ultra-HD), видео-позвънявания по Skype на ниво ОС, работа със снимки в широк динамичен диапазон (HDR), подобрено многоекранно форматиране на видео и др.

Разработчикът твърди, че Windows 8.1 идва със значително усъвършенствана подсистема за видео и монитори. Така например, системата ще поддържа устройства с плътност на пикселите до 300 dpi (в сравнение с 240 dpi при оригиналната Windows 8), за което косвено свидетелства и поддръжката на 4К видео. За обезпечаване на подобна плътност, операционната система ще се нуждае от мощен хардуер, т.е. 4К няма да е постижима на таблет.

Windows 8.1 ще предложи по-широки възможности за работа с фотографии, цветни корекции и HDR, като в това отношение ще конкурира Mac OS X.

Друга интересна възможност е работата със Skype, поддръжката на която ще бъде заложена дълбоко в ядрото на операционната система. Така например, Windows 8.1 ще може да приема позвънявания през Skype дори тогава, когато компютърът се намира в режим на престой и мониторът е изключен.

Новата ОС ще поддържа и по-широк списък от хардуерни устройства, вкл. екзотични – скенери на очи, професионална периферия и др. Предвидена е нова функционалност за управление на скенерите – операционната система ще може сама да настройва параметрите на сканираните документи, таблици и снимки, избавяйки потребителя от използване на редактори и OCR програми.

За потребителите на x86 таблети Windows 8.1 ще предложи функции като Geofencing, която позволява пускане на приложения в зависимост от местоположението, например картографска услуга при пътуване из града. Нова възможност е работата с календара чрез обновената подсистема Appointments Provider. Добавена е и функция за разпознаване на глас.

Windows 8.1 идва с поддръжка на Bluetooth 4.0 за маломощни устройства, протокол RfComm и профил GATT Bluetooth. Предварителна версия на системата се очаква на 26 юни.

Коментар