Изграждат огромен микроскоп в Близкия изток

SESAME е съвместен проект със седалище в Йордания, който обединява учени от няколко държави

SESAME е съвместен проект със седалище в Йордания, който обединява учени от няколко държави

Европейската комисия и CERN (Европейската организация за ядрени изследвания) подкрепят голямо изследователско съоръжение в Близкия изток. SESAME представлява източник на синхротронно излъчване, който в действителност функционира като огромен микроскоп.

Съоръжението ще позволи на изследователите от региона да проучват свойствата на високотехнологични материали, биологични процеси и културни артефакти.

SESAME е съвместен проект със седалище в Йордания, който обединява учени от Бахрейн, Египет, Иран, Израел, Йордания, Кипър, Пакистан, Палестинската власт и Турция. Наред с научните си цели проектът ще насърчава мира в региона чрез сътрудничество в научната област, съобщи Европейската комисия.

„SESAME е един от най-важните проекти в света в този момент”, коментира генералният директор на CERN Ролф Хойер, който сравни начинанието със създаването на самата CERN.

Европейската комисия ще участва с 5 милиона евро, с помощта на които CERN ще достави магнити за чисто нов пръстен за съхранение на електрони, който е в основата на съоръжението. Очаква се SESAME да бъде пуснат в експлоатация през 2015 г.

Комисията вече участва с над 3 милиона евро в проекта по линия на Европейския инструмент за съседство и партньорство и чрез подкрепата си за мрежовите и компютърни системи на SESAME, както и за системите за обработка на данни.

Изграждането на SESAME (Synchrotron-light for Experimental Science and Applications in the Middle East) започна през 2003 г. Подобно на CERN, SESAME е създаден под егидата на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). Основен стимул за създаването на SESAME бе дарението на компоненти от лабораторията „BESSY“ в Берлин.

Коментар