Софтуер за шофиране ни представя на Imagine Cup

Отборът на Vertigo ще представя България на финалите на Imagine Cup (снимка: Microsoft)

Отборът на Vertigo ще представя България на финалите на Imagine Cup (снимка: Microsoft)

ИТ проект за икономично шофиране ще представи България на най-голямото световно съревнование за технологична разработка на студенти Imagine Cup. Проектът е на студентския отбор Vertigo, а ментори са ScaleFocus.

Първоначалната идея на проекта е за „асистент” в колата, който да стимулира шофьорите да пестят гориво, да трупат точки за икономично шофиране и срещу тях да получават награди под формата на стоки или услуги.

„Асистентът” се състои от три елемента: софтуерна част, която е приложение за Windows Phone, отделно хардуерна част – bluetooth устройство, което се слага в OBD (on board diagnostics) порта на автомобила, и онлайн портал. „Асистентът” показва на шофьора консумацията на гориво и предлага смяна на предавките, води статистика и предоставя съвети за това как да се шофира икономично.

Когато шофьорът влезе в автомобила и пусне приложението, то започва да следи „поведението” на двигателя, споделят от Vertigo. В края на пътуването пък шофьорът ще има анализ и статистика за това къде е карал добре, къде греши и какво може да се направи, за да се подобри шофирането му, допълват разработчиците.

По идея на менторите от ScaleFocus, впоследствие към проекта се добавя социален елемент с възможност за комуникация между настоящи и бъдещи собственици на един и същи модел автомобил – обмяна на информация за това колко реално гори той. Така, на базата на мненията на реалните потребители, човек ще знае, преди да си купи нова кола, в каква степен разходът се различава от посочения и най-вече какво да направи така, че да шофира по-екологично.

Статистиката за реалния разход на гориво, която приложението ще поддържа, в бъдеще може да се продаде и на производителите, допълват от Vertigo. Данните за това колко консумира една кола производителите обикновено правят в лабораторни, а не в реални условия. Затова момчетата предполагат, че производителите биха се заинтересували.

Проектът за икономично шофиране на Vertigo ще представи страната ни през юли в Санкт Петербург. Българският отбор и неговите ментори се надяват да спечелят една от първите три награди – на стойност $50 000, $10 000 и $5000.

Imagine Cup е най-голямото състезание за иновации за студенти и ученици в света в областта на технологиите. Организира се за 11-та поредна година. През последното десетилетие над 1,65 млн. студенти от целия свят са участвали в него. Тази година наградният фонд е над 1 млн.щ.д.

Коментар