Искат съд за Apple и Тим Кук заради следенето

Apple може да бъде съдена заради следенето на интернет потребители от американските спецслужби

Apple може да бъде съдена заради участие в следенето на интернет потребители от американските спецслужби

Правозащитни организации подадоха съдебен иск срещу Apple и нейния CEO Тим Кук, заради участието на компанията в програмата за следене на интернет потребителите PRISM.

Американският съюз за граждански свободи (ACLU) предприема съдебната атака съвместно с сродна организация от Ню Йорк, става ясно от съобщение на сайта на ACLU.

Секретната програма PRISM стартира през 2007 г., опирайки се на закона за контрол върху дейността на чуждите разузнавания, както и на приетия година по-рано Protect America Act (PAA), който позволява на властите да следят за агенти на чужди спецслужби извън САЩ без съдебно разрешение.

Програмата позволява на специалните служби да получат достъп до аудио и видео файлове, да проверяват електронната поща, да проучват местоположението и контактите на интернет потребителите.

От разразилия се напоследък скандал във връзка с PRISM стана ясно, че по заявка на ФБР най-големият телеком оператор в САЩ, Verizon, е предавал в продължение на три месеца данни за телефонните разговори на американците.

Данните сочат също така, че от 2007 година насам Агенцията за национална сигурност на САЩ е събирала информация за потребителите на най-големите интернет доставчици. В списъка с компании, които са сътрудничили на спецслужбите, попадат Apple, Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, AOL, Skype, YouTube и PalTalk.

Apple твърди, че не е чувала за PRISM и че никога не е предоставяла пряк достъп до своите сървъри на правителствени структури. Google, Facebook, Microsoft и Twitter пък се обърнаха към правосъдното министерство с искане за разрешение да публикуват заявките към тях по линия на PRISM.

Публикуването на тези данни ще ни позволи да покажем, че няма какво да крием и, че нашето сътрудничество е по-скромно, отколкото се твърди, коментират от Google.

Скандалът PRISM избухна, след като бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън разкри, че властите са следели масово потребителите на интернет в САЩ, а не само чужденците. Белият дом се опита да оправдае Агенцията за национална сигурност, твърдейки, че спецслужбите не са анализирали съдържанието на компютърните и телефонни комуникации.

Коментар