Google е хегемонът в интернет рекламата

Интернет рекламата тази година ще достигне $116,8 млрд. Една трета от пазара, или $39 млрд., е за Google, сочи доклад на eMarketer. Анализаторската компания отрежда на Facebook само 5%, или приходи от $5,9 млрд.

Най-висок ръст през 2013 г. ще демонстрират Pandora и Twitter – те ще увеличат пазарните си дялове с 1,5 и 2 пъти спрямо миналата година.

Пазарът на интернет реклама ще остане диверсифициран, т.е. малки играчи ще притежават над половината от него. Делът на мобилната реклама ще се удвои спрямо миналата година.

Google е абсолютният лидер на пазара за мобилна реклама. До края на текущата година интернет гигантът ще получи повече от половината приходи в сегмента, прогнозира eMarketer.

Целият пазар на мобилна реклама ще достигне 15,82 милиарда долара през 2013 г. Приходите на Google се очаква да превишат $8,85 млрд., което отрежда на компанията дял от 56%.

Най-близкият конкурент на Google – социалната мрежа Facebook ще заработи $2,04 млрд. от мобилна реклама тази година. Този резултат ще отреди 12,9% дял от общия пазар за компанията на Марк Зукърбърг.

Далеч назад след първите двама играчи ще останат интернет радиото Pandora и микроблогърската услуга Twitter с пазарни дялове съответно 2,5% и 1,95%.

Коментар