НАСА избра първите доброволци за Марс

Марс очаква първите земни жители

Марс очаква първите земни жители

Американската космическа агенция НАСА публикува списъка с първите осем доброволци, които заедно с професионални астронавти ще отлетят към Марс през 2030.

При избора им НАСА се е ръководила от принципа за равенство между половете, създавайки еднакви условия както за мъжете, така и за жените.

След серия от сложни тестове, физически изпитания и прегледи от лекари, продължили година и половина, агенцията е избрала четири жени и още толкова мъже за първия полет на хора до Червената планета.

Групата ще премине сериозна подготовка в тренировъчния център за астронавти в Хюстън. Ако се справят с изпитанията, осемте доброволци ще се присъединят към 48 опитни астронавти и заедно с тях ще извършват полети на околоземна орбита, в търсене на астероиди и до Марс през 2030 г.

В конкурса са участвали 780 души, висококвалифицирани специалисти в различни области, избрани от 6100 кандидати. Избраните осем са на възраст между 34 и 39 г.

Според официалната информация, доброволците ще получават заплата в размер на 60 до 141 хиляди долара годишно по време на обучението.

Коментар