Преподавателите във ВУЗ ще трябва да учат и педагогика

Андрула Василиу препоръча задължително обучение по педагогика на университетските преподаватели

Андрула Василиу препоръча задължително обучение по педагогика на университетските преподаватели

Група на високо равнище на ЕС препоръча обучение по педагогика на университетските преподаватели. Председателствана от бившия президент на Ирландия Мери Макалийз, групата отправя 16 препоръки за модернизиране на висшето образование.

Предложенията включват призив за задължително сертифицирано обучение за професори и други преподаватели във ВУЗ-овете, помощ за студентите да развиват предприемачески и новаторски умения и създаване на Европейска академия за преподаване и учене.

Групата, създадена миналия септември от комисар Андрула Василиу, се допита до множество заинтересовани лица в рамките на своята работа. Тя установи, че в много висши учебни заведения не се обръща достатъчно внимание на преподаването в сравнение с научните изследвания, въпреки че и двете дейности са основни задачи на висшето образование.

Нужно е постигане на нов баланс. Всички преподаватели във висши учебни заведения трябва да бъдат обучавани да преподават, коментира Василиу.

Групата ще започне работа по втората част от своята мисия, насочена към постигане на максимален ефект от новите методи за образование – като масови отворени онлайн курсове, които дават достъп на хората до висше образование от техните домове. Партньори от 11 cтрани наскоро дадоха начало на първата общоевропейска инициатива за масови отворени онлайн курсове с помощта на Европейската комисия.

Коментари по темата: „Преподавателите във ВУЗ ще трябва да учат и педагогика”

добавете коментар...

  1. az

    За без пари такова обучение! 🙂

  2. ф

    Поредната глупост на ЕС номенклатурчиците. Няма да се подобри нищо, но за сметка на това едни хора ще усвоят едни пари и ще увеличат бюрокрацията още повече, което ще влоши това, което се опитват да подобрят. Който го може, си го може и без загрижеността на въпросната госпожа. Който не умее, нищо няма да му помогне.

  3. Еми...

    Време беше!Те са там за да учат студенти а не просто да си кажат какво разбират от предмета и това е…Липсата на педагогически умения при преподавателите във ВУЗ-овете се забелязва най-много в техническите ВУЗ-ове,поради трудността на материята!

    После очакваме студенти на ниво!Как като ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ ни не са на ниво(като специалисти може и да са , но това тук не помага!)

Коментар