Устройство Vigi’Fall спасява човешки животи

Веднъж залепен за тялото, Виги’Фол дава сигурност, че при евентуално падане, спешната помощ ще бъде извикана веднага

Веднъж залепен за тялото, Виги’Фол дава сигурност, че при евентуално падане, спешната помощ ще бъде извикана веднага

Консорциумът ФолУоч създаде малко триъгълно самозалепващо се устройство в помощ на възрастните, наречено Виги’Фол (Vigi’Fall). Взаимодействието между устройството, инфрачервения сензор за движение, следящ обитаваното помещение, и централна контролна кутия осигурява точно регистриране на падане и навременната намеса на екип на Бърза медицинска помощ.

Следващата фаза на проекта, ФолУоч Демо, цели да оптимизира функционалността и точността на уреда и също така да включи наблюдение на сърдечния ритъм. Проектите ФолУоч и ФолУоч Демо са получили общо финансиране от почти 2 млн. евро от Европейската комисия. Консорциумът се ръководи от френската компания Vigilio S.A. и е пример за това как ИКТ могат да направят живота на възрастните хора по-лесен.

„Изчислено е, че повече от 20 млн. души в Европа на възраст над 65 години са пострадали при падане всяка година. Това е водещата причина за смъртните случаи, породени от травми, при хората от тази възрастова група. Ето защо незабавната медицинска намеса е изключително важна и често означава разликата между живота и смъртта”, обясни Жан-Ерик Люнди, основател на Vigilio S.A. и лекар в Спешното отделение на Болница Кошен, Париж.

Vigi’Fall използва сензорна система. Потребителят носи биосензор, а други безжични сензори са прикрепени по стените на дома, подобно на алармена система. Ако потребителят падне, биосензорът подава сигнал за падане, а стенно-монтираните сензори регистрират липсата на движение и подават сигнал към централната контролна кутия, която също е поставена в дома. Контролната кутия се свързва автоматично по телефона с медицинско лице или център за спешни повиквания, ако потребителят е паднал в собствения си дом.

За да разграничи реалните падания от фалшивите включвания на алармата, системата разполага със софтуер, който анализира падането (с или без последствия) и положението на тялото на пациента. Ако падането се случи в дом за възрастни хора, медицинската сестра се намесва незабавно. Като допълнителна проверка на ситуацията при хора, които живеят сами, оператор на Центъра за спешни повиквания опитва да се свърже с потребителя по телефона. Ако не получи отговор на обаждането си, операторът информира семейството или изпраща на мястото екип на Спешна медицинска помощ.

Ключово предизвикателство пред Консорциума ФолУоч беше да умали устройството и да го направи удобно за носене. Това е причината консорциумът да привлече повече европейски партньори с високо специализирани умения в различни области – от лична сигурност, микроелектроника и биоматериали до нанотехнологии, медицински лепила и високотехнологични военни и космически батерии.

Виги’Фол може да се носи дори под душа, зарежда се от мощни батерии и веднъж залепен за тялото лесно може да бъде забравен, а потребителят винаги ще е спокоен, че при евентуално падане, спешната помощ ще бъде извикана веднага.

„Уредът би бил много полезен и за хора със по-сериозни заболявания като епилепсия, паркинсон или хора със сърдечни проблеми”, споделя Валерия Христова, асистент и болногледач на възрастни хора с дългогодишен опит в България и чужбина. „Използването му ще смъкне голямо напрежение от плещите и на пациента, и на хората, които се грижат за него”, допълва тя.

Умаленото устройство Виги’Фол е тествано успешно в лабораторни условия, болница, дом за възрастни хора и в домашна обстановка. Лабораторните тестове показват над 90% успешност на работата на биосензора без използване на аналитичния софтуер. Тестовете в реални условия, при които софтуерът за анализ на данните вече е включен, показват още по-добри резултати – фалшивите сигнали на практика са елиминирани.

Виги’Фол излезе на пазара през ноември 2012 г. За ползване в домашни условия устройството ще е на разположение през последното тримесечие на 2013 г.

Коментар