Създадоха достъпен холографски екран

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) създадоха прототип на цветен холографски екран. Устройството има резолюция, съпоставима с тази на класически телевизор.

Холографското изображение се обновява с честота 30 кадъра в секунда, което позволява показване на движещи се обекти, съобщи сайтът на MIT. Разработката е дело на изследователска група Media Lab начело с аспиранта Даниел Смоли.

Прототипът се базира на чип, който струва само 10 долара. Всички останали компоненти са достъпни на пазара, като единственият елемент, който не се произвежда серийно, е управляващият блок.

По груби изчисления, създаването на цветен холографски монитор с технологията на Смоли ще струва около 500 долара, без в тази сума да влиза стойността на източника на светлина.

Изследователите твърдят, че тяхната разработка елиминира много от слабите места на други подобни технологии, заради които все още няма комерсиални холографски монитори и телевизори.

Коментари по темата: „Създадоха достъпен холографски екран”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    А източникът на светлина (т. е. съответните лазери) каква цена ще имат??? Особено ми е интересно лазерът за зелена светлина каква ще му е цената (защото съм чувал, че са доста скъпи)…

Коментар