Излезе предварителна версия на Windows 8.1

Windows 8.1 идва с редица възможности за персонализация

Windows 8.1 идва с редица възможности за персонализация

Microsoft представи официално предварителна версия на операционната система Windows 8.1, която по същество се явява обновление на Windows 8.

Както се очакваше, 8.1 връща бутона Старт, а потребителите могат да зареждат системата в десктоп режим, заобикаляйки „плочковия” интерфейс.

Windows 8.1 идва с редица функции за персонализация. Много потребители бяха недоволни от отсъствието на Старт в Windows 8. Сега бутонът се показва при преместване на мишката в долния ляв ъгъл при режим „плочки” и се вижда постоянно в десктоп режим. При зареждане на системата, потребителят може да пропусне плочковия интерфейс, както и да избере размел на плочките.

Windows 8.1 позволява също превключване на екрана за блокиране в електронна фоторамка, която показва изображения от паметта на компютъра или от облачната услуга SkyDrive. В новата система е добавен графичен редактор на снимки. Променен е интерфейсът на приложението Xbox Music, като целта е била да стане по-интуитивен.

Направени са промени и във функциите за търсене. В резултатите вече попадат данни от различни източници – приложения, файлове, SkyDrive и интернет. Налична е също възможност за разделяне на екрана за работа едновременно с две приложения.

Още една особеност на Windows 8.1 е вградената поддръжка на 3D принтери. Устройствата под управление на новата ОС разпознават принтерите на основните производители и така отпада необходимостта от инсталиране на драйвери. Освен това Microsoft ще предостави на разработчиците API, чрез който могат да реализират взаимодействие между 3D принтерите и собствените си приложения.

Предварителната версия на Windows 8.1 вече е достъпна за сваляне в Windows Store. За да я инсталира, потребителят трябва да разреши инсталирането на програми в Windows 8 и да рестартира системата си. Потребителите на Windows RT също могат да инсталират обновлението.

Microsoft предупреждава, че при инсталиране на Windows 8.1 отпада възможността за възстановяване на предишната версия на системата. Финалната версия на обновената ОС ще излезе до края на годината.

Коментари по темата: „Излезе предварителна версия на Windows 8.1”

добавете коментар...

  1. start

    Приятелю “linux”, аз съм от тези глупаци, които обикновено пламенно защитавам продуктите на Майкрософт, понеже за мен наистина на удобни. Никой от нас не си дава парите за техните пакети. Няма какво да се лъжем. Аз имам късмета да ползвам легален софтуер, който ми е предоставен от работодателя. Но това не е важно. Ако нямах такава привилегия, пак щях да съм с Уйндоус, офис и то без да съм дал 1 лев. А проблемът е в това, че това Мерто е неудобно и ненужно в десктоп режим. аз всеки ден обработвам по десетина обемисти текстови документа, толкова електронни таблици и т.н. Т.е. работя, както много други хора по офисите. Е, за какво е нужно, когато искам да пусна дадено приложение, всеки път да ми се мята този пъстър парцал по екрана, вместо по удобен и познат начин да си отворя Старт и да си извикам нужното, без да губя от поглед работата си. Аз все пак съм на бюро, стол и пред мен има хардуерни мишка и клавиатура. Не ми е нужен монитор с тъч, за да си набера доклада към началника. Нека да си има версия за entertainment, която да си се ползва на таблети. За работещите хора – удобна за работа. И сега ще се върна в началото на поста ми: това е първият Уйндоус, който ми е толкова неудобен. Аз бях възторгнат от Виста, въпреки, че се оказа недоносена, понеже наистина тя тласна технологията напред със системните си изисквания. Беше красива, прозрачна и проправи пътя на 7-мицата, която нямаше вече проблем с шокова промяна на хардуер. А на това как да му се зарадвам, след като е плоско, с архаичен вид, неудобно, ако и да е наистина много по-бързо?

  2. Ni

    Какъв е проблемът ли? Проблемът е, че искат да продават. Спомни си Виста и Милениум.
    Ако мнозинството няма намерение да свиква с нещо, което не иска, просто ще го отсвири.
    Просто действат навреме, за да си хапят задника по-малко после. А феисбук ако продължват така, ще духат супата, също като Yahoo mail !

  3. linux

    Какъв е проблемът? Както хардуера така и софтуера трябва да се развива. Не може да се използва една 10 годишна концепция и все на нея да се тъпче. Понякога идва време за промяна. Не виждам защо толкова много се негодува срещу метро интерфейса. И фейсбук правят сериозни промени. Юзърите мрънкат 2 дни, после свикват, че даже започва да им харесва повече.

  4. start

    “8.1 връща бутона Старт”…. Добре, ха сега да видим това титанична подигравка с хората ли е, или малоумно неразбиране къде е проблемът. Дали не се разбира, че на потребителя не му липсва визуално да има в долния ляв ъгъл бутон, а иска в него на намира нещата, с които е свикнал? Какво като е “върнат”, след като води единствено до доказано вече дразнещия Метро екран. Поне има част от опциите при кликване с десен бутон. Пак ще си слагаме външни добавки, които да връщат истинския СТАРТ бутон.

Коментар