Фрапиращи разлики в цените на телефонните разговори в ЕС

Потребителите на мобилни телефони в Европейския съюз са изправени пред огромни разлики в цените на едни и същи услуги в отделните страни, сочи проучване на Европейската комисия.

Най-голяма е разликата в цената на националните телефонни обаждания в мобилната мрежа – до 774% между Литва, страната с най-евтини обаждания, и Нидерландия, страната с най-скъпи разговори.

Разликата в цените на телефонните обаждания в отделните страни на ЕС достига 774%

Разликата в цените на телефонните обаждания в отделните страни на ЕС достига 774%

Тези разлики в цените не могат да бъдат обосновани с разлика в качеството на услугите, разлики в размера на разходите за предоставяне на услугата или с разликите в покупателната способност на потребителите в отделните страни, отбелязва Комисията.

„Както става ясно от тези данни, наличието на 28 национални телекомуникационни пазара в Европа днес не предоставя на потребителите ползите, които би им осигурил един общ пазар. От съществено значение е за целия ЕС да се напредва бързо по пътя към изграждане на един истински единен пазар и един наистина свързан континент”, коментира заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус.

При други категории основни стоки и услуги на единния европейски пазар съществуват много по-малки разлики в цените. Така например, литър мляко струва между 0,69 евро и 0,99 евро навсякъде в ЕС – разликата в цената е до 43%. При покупката на iPad разликата в цената е едва 11% между отделните страни.

ЕС е единен пазар. Защо тогава цените на обажданията се различават толкова много? През септември заместник-председателят Нели Крус ще представи нов пакет от мерки, насочени към укрепване на единния пазар в областта на далекосъобщенията.

Коментари по темата: „Фрапиращи разлики в цените на телефонните разговори в ЕС”

добавете коментар...

  1. Ket

    Ето оригиналната статия
    http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-767_en.htm

  2. ???

    Нещо връзка към оригиналната статия няма ли да дадете? Или?

  3. 7yjft

    Ако беше прочел внимателно описанието на тарифния си план и беше помислил малко щеше да разбереш откъде са извадили тази “смешна” цена… А ако беше и помислил колко хора имат служебни телефони с които говорят безплатно в група и имат хиляди безплатни минути към тоя или оня оператор…

  4. ceco

    До Nikolay,
    Въобще не са смешни ( то на българина всичко му смешно,неясно ) съвсем точни са си цените. Това че ти не можеш да смяташ е друг въпрос

  5. Nikolay

    От къде извадиха тази смешна цена на минута разговор в България.Първоначалната цена на минута разговор през стационарен телефон е 0,13 лв.,а на мобилен разговор е средно 0,25 лв. между отделните оператори !!!

Коментар