Съд приравни виртуалните пари Bitcoin към реалните

Статутът на Bitcoin като виртуална нерегулируема валута въобще не означава, че тя е извън обсега на американското финансово законодателство.

Това заяви окръжният съдия на Тексас Амос Мазант в отговор на опита на обвиняемия Трендън Шейвърс да избяга от отговорност с аргумента, че Bitcoin не представлява пари.

Шейвърс бе обвинен от Комисията по ценни книжа и борси (SEC) в разработка на мошеническа схема Ponzi на принципа на финансовата пирамида, с помощта на която е спечелил около $4,5 млн. в периода 2011-2012 г. Шейвърс предлагал на нови инвеститори 7% на седмица от вложената от тях сума, като с получените пари изплащал възнаграждения на предишните инвеститори във фонда Bitcoin Savings and Trust (BTCST).

Съвършено ясно е, че Bitcoin може да се използва като пари, се казва в съдебното решение, за което съобщава arstechnica.com. С тази валута може да се плащат стоки и услуги, пояснява съдията.

Не за първи път цифровата валута се приравнява към реалните пари от правителствените органи на САЩ. Миналата година ръководството на федералната агенция за разследване на финансови престъпления (FinCEN) постанови, че организациите, ползващи Bitcoin, се отнасят към финансовия сектор.

Коментари по темата: „Съд приравни виртуалните пари Bitcoin към реалните”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Това дали Bitcoin се приравнява към пари или не какво значение има? Ако пирамидата беше не с Bitcoin, а примерно с вилици (даваш 100 вилици и след това всеки месец получаваш по 10), тогава нямаме ли пирамида и нямаме ли отговорен за това?

Коментар