Facebook обеща интернет за всички

Facebook и няколко водещи технологични компании, вкл. Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera, Qualcomm и Samsung, обявиха съвместния проект internet.org. Целта е интернет да стане достъпен за всички хора по света.

В момента само 2,7 млрд. души, или една трета от населението на Земята, имат достъп до мрежата, а темпът на нарастване на интернет общността се измерва с по-малко от 9% годишно. Участниците в проекта internet.org възнамеряват да ускорят разпространението на интернет и да осигурят достъп до мрежата за всички хора, гласи официалното съобщение.

За решаване на тази задача ще бъдат създадени нови технологии, които ще намалят цената на достъпа до интернет. Списъкът с потенциални проекти включва разработка на евтини, но качествени смартфони и географско разширение на интернет, при което основна роля ще играят операторите на мобилни връзки.

В рамките на проекта се планира подобряване на интернет чрез разработка на инструменти за компресиране на предаваните данни, усъвършенстване на мрежите и създаване на по-ефективни системи за кеширане на данни, както и на приложения, които се възползват от тях.

Предвиждат се също нови бизнес модели и услуги, плюс разширяване на списъка с езици, използвани в мобилните устройства.

Благодарение на по-ниската цена за достъп до интернет, редуцирания обем данни, необходими за работата на приложенията, и внедряването на нови бизнес модели, проектът internet.org ще увеличи броя на потребителите на мрежата до 5 милиарда души.

Коментари по темата: „Facebook обеща интернет за всички”

добавете коментар...

  1. Ivan

    Правилното и по-точно заглавие е Facebook обеща Биг-Брадър за всички.

Коментар