NSA може да проникне във всеки смартфон

NSA може безпроблемно да проникне във всеки смартфон, независимо от платформата, твърди Шпигел

NSA може безпроблемно да проникне във всеки смартфон, независимо от платформата, твърди Шпигел

Специалните служби на САЩ могат да получат достъп до всеки смартфон – бил той iOS, Android или BlackBerry устройство. Това твърди немският Шпигел, позовавайки се на документи от Агенцията за национална сигурност (NSA) на САЩ.

Прониквайки в смартфоните, агентите на NSA получават достъп до списъка с контакти, SMS съобщенията и бележките и освен това могат да определят местонахождението на притежателя на устройството.

Шпигел твърди, че за всяка операционна система в NSA отговоря отделна група специалисти. Най-удобна била работата с епълската платформа iOS – за да проникнат в iPhone, служителите на NSA трябвало да получат единствено достъп до компютъра, с който се синхронизира мобилното устройство. Влизайки в компютъра, агентите могат да прочетат данни от 28 приложения с помощта на специален кодове, наречени просто „скриптове”.

Единствено операционната система BlackBerry създала проблеми на спецслужбите. През 2010 г. експерти от NSA се провалили в опитите да получат достъп до информация, съхранявана в устройствата на канадския производител, заради използваната система за компресирани на данните. По-късно обаче NSA успяла да проникне в BlackBerry и да получи достъп до SMS съобщенията.

Шпигел уточнява, че взломът на смартфони не е бил масов, а е прилаган само за отделни потребители. Предварителни уговорки с производителите на устройства не са правени.

Коментари по темата: „NSA може да проникне във всеки смартфон”

добавете коментар...

  1. Браво!

    То това беше ясно… Те вече започнаха да се хвалят с това ли? Това ли е възприетата тактика срещу шамарите от Сноудън (ако и то не е театър)? Освен следващото да е хвалба, че могат да бръкнат в мозъка на всеки..,
    Браво! Точно така, това е решението на проблемите. Откакто подслушват всичко повече и повече светът е станал толкова прекрасен…

  2. Uss

    Какво ни правят на луди точно предварителни уговорки с производителите на устройства СА правени да има задни вратички. Тоест и най-тъпите псевдо-специалисти от службите за следене да им е хубаво и лесно с натискане на копчета.

    Няма никаква защита на обикновените хорица от производители на хардуер и разработчици на софтуер. Щом всичко е комерсиално, патентовано затворено в черни кутии чипове и софт – само тогава може да има пълен произвол кой на кого дава информация.

    Решението е едно и то е използване софтуер с отворен и свободен програмен код. Отворен хардуер. Тоест публичен достъп до кода на всяка програма и схема на чип.

  3. Blah

    “заради използваната система за компресирани на данните” – ъмм, да не би да имате предвид система за криптиране на данните? 🙂

Коментар