200 млн. лв. за е-управление похарчени без резултат

Даниела Бобева констатира, че 200 млн.лв. за е-управление не са дали съществен резултат (снимка: София прес)

Даниела Бобева констатира, че 200 млн.лв. за е-управление не са дали резултат (снимка: София прес)

За електронното управление са похарчени над 200 млн. лв. без да има съществени резултати, заяви вчера по БНР вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

„В момента правим общ преглед на това какви услуги са електронизирани, но като цяло съм разочарована от този сектор. Искам бързо да напреднем, но е много трудно“, добави Бобева.

Тя подчерта, че ще се фокусира върху електронизацията на обществените поръчки. По думите й, на страната ни е необходима администрация, която да разбира проблемите на обществото и бизнеса.

„С премиера работим по стратегия за административната реформа. Администрацията трябва да разбира проблемите на обществото и на бизнеса и да насърчава политиците да взимат правилните решения”, каза Бобева.

Още 100 мерки ще бъдат внесени в МС за намаляване на административната тежест. Те са подготвени и инициирани от областните управители, съвместно с общините, както и от министерствата. Според Бобева, основният акцент на Бюджет 2014 трябва да бъде пари срещу реформи.

Над 140 милиона евро са дадени от последните три правителства за развитие на електронното управление, по данни на анализаторската компания CBN, изнесени на форума BizTech през юни тази година.

Проблемът е, че всяко правителство решава да се справи с е-управлението чак в края на мандата си. Резултатът обаче е нищожен и една от главните причини, според анализаторите, е липсата на цялостна информационна система, която да стане основа на е-правителството.

Коментари по темата: „200 млн. лв. за е-управление похарчени без резултат”

добавете коментар...

  1. Любител

    Никое правителство не е заинтересовано наистина да се въведе е-правителство. “Е-правителство” е форма на популизъм и оправдание за кражба на пари. Всички пари по тези проекти отиват за закупуване на някаква техника, за която има съответни комисионни и парите отиват в “нашите фирми”, дават се и пари за консултации и проектиране – пак за “нашите фирми”. Но нищо от това не трябва да работи наистина, защото тогава ще лъснат далаверите на политиците и олигарсите. Компютрите и по точно информационните системи ще прихванат всички опити за далавери. Очевидно това е недопустимо и олигарсите заедно с политиците се борят срещу това вече много години. Ще секнат и рушветите когато се прекрати субективното даване на разрешения и справки, няма да може нищо да се скрива от обществото , ако всеки може да си направи справка през Интернет.
    Всички проекти за е-правителство са свързани преди всичко с УСВОЯВАНЕТО на едни пари от едни наши хора, от което ще има далавера и за нас.

  2. Иван

    Крайният извод е повече от ясен не сме узрели за електронно управление.
    Може да почака е-управление още 20 или 30 години.

Коментар