Проучване: Милиони напускат Facebook

Страхът от интернет зависимост и проникване в личния живот „пропъжда” хора от Facebook

Страхът от интернет зависимост и проникване в личния живот „пропъжда” хора от Facebook

9 милиона американци и 2 милиона британци – активни потребители на Facebook – са напуснали социалната мрежа през април, сочи скорошно проучване на SocialBakers.

Ново изследване на Виенския университет допълва, че хората все по-често прекратяват общуването във Facebook, заради риска от интернет зависимост или проникване в личния им живот. Твърди се, че броят на потребителите, които изтриват напълно своите акаунти в мрежата, расте постоянно.

Сред причините за напускане на Facebook се посочват също проблеми със защита на данните и социален натиск, създаван от настойчиви заявки за сприятеляване, пише Дейли Мейл. Други потребители се отдръпват от мрежата, заради несъстоятелните дискусии, цялостно недоволство от услугата или загуба на интерес към нея.

Психологът Стефан Стигер отбелязва, че анкетираните са били подложени на редица тестове за оценка на интелекта, степента на интернет зависимост, нивото на откритост и други показатели. Оказва се, че хората, които са изтрили своите акаунти, са по-съзнателни, точни и отговорни в обикновения живот, но и по-податливи на интернет зависимост.

Коментар