Нова технология охлажда напитки за 45 секунди

Rapidcool охлажда за около 45 секунди напитки в метални кутии и бутилки от стайна температура до 4°C

Rapidcool охлажда за около 45 секунди напитки в метални кутии и бутилки от стайна температура до 4°C

Иновативен проект подкрепен от изследователския фонд на Европейския съюз, цели да намали разхода на енергия за охлаждане на напитките на мястото на продажба, да спести пари на търговците и да помогне за опазването на околната среда.

Rapidcool, нова по-евтина технология за бързо охлаждане, пести енергия, като позволява предварително опаковани напитки да се съхраняват при стайна температура и след това бързо да бъдат охладени.

В Европа, комбинираните търговски хладилници/фризери консумират средно 85 тВтч  електроенергия годишно, което е се равнява на годишния енергиен разход на повече от 20 млн. домакинства. Rapidcool охлажда за около 45 секунди напитки в метални кутии и бутилки от стайна температура до 4°C. По този начин се спестява 80% от енергията, консумирана с отворените хладилници за напитки и 54% от тази на стандартните затворени хладилни витрини.

Енергията, която може да бъде спестена, струва 832 евро на година за отворен хладилник и 219 евро за затворена хладилна витрина (при цена на електроенергията от 0,20 евро/кВтч).

„Финансирането, което получихме от ЕС ни позволи да разработим Rapidcool като алтернатива на настоящото по-скъпо и по-енергоемко хладилно оборудване, използвано масово в търговията с напитки. С тази нова зелена технология можем да допринесем за намаляване на глобалните емисии на парникови газове”, коментира Келвин Хол, основател на Enviro-Cool (UK) Limited – разработчик на технологията.

Компанията работи за прилагане на продукта за търговски и битови нужди. „Има значителен интерес от Азия и Северна Америка, но първо искаме да запознаем европейските производители и дистрибутори с тази нова технология”, уточнява Хол.

Големи мултинационални компании от години разработват подобни технологии, но досега нито една не е успяла да постигне времето, за което охлажда Rapidcool. Британската компания Enviro-Cool (UK) Limited е получила финансиране от 903 000 евро, за да развие идеята до пазарен продукт. Резултатът е водеща технология, енергийно-ефективна, с изключително кратко време за охлаждане.

Rapidcool е система, която при необходимост бързо охлажда напитки в малки количества. Така на търговеца не му е необходимо да поддържа зареден догоре фризер през целия ден. За да охлади напитката по най-бързия начин, без външните слоеве на течността да замръзнат преди вътрешната течност да се е изстудила достатъчно, напитката трябва да се размеси много добре. Ключът към патентованата V-Tex технология на Rapidcool е в начина, по който напитката се разбърква без това да я разгазира при отварянето й.

Въпреки че е проектирана да работи като самостоятелен уред, охладителната камера може да бъде интегрирана в съвременните хладилници. Това е истинска иновация, която има потенциала да замени, ако не всички, то поне повечето отворени хладилници за напитки, използвани в цял свят.

Партньорите по проекта са сключили официални споразумения с две световни мултимилиардни компании – разпространители на напитки и производители на бяла техника. Съвсем наскоро инженерите на Rapidcool създадоха ръка-робот, която да поставя и изважда напитките в/от охладителя, като по този начин процесът става напълно автоматичен.

Предстои потребителско проучване, което ще се проведе в супермаркет в Холандия в края на октомври. Включени са няколко сродни продукта, чиято употреба ще се проследи в домашни и търговски условия. Тези продукти могат да бъдат използвани у дома, в офиса, барове, ресторанти, хотели за охлаждане на различни напитки – от 150 мл в метални кутийки до 750 мл бутилки вино.

Коментари по темата: „Нова технология охлажда напитки за 45 секунди”

добавете коментар...

  1. windnfog

    Като гледам как друса бутилките ще е голямо шоу като сложиш нещо газирано.

  2. Хари

    Тя бирата се преебава ако я охладиш бързо. Трябва да се охлажда постепенно иначе си губи от качествата.

Коментар