Над 1030 фирми ще участват на панаира в Пловдив

ЕСЕН 2013 ще се проведе от 30 септември до 5 октомври 2013 г. в Международен панаир Пловдив

ЕСЕН 2013 ще се проведе от 30 септември до 5 октомври 2013 г. в Международен панаир Пловдив

Над 1030 фирми от 41 държави ще се представят на предстоящия Международен технически панаир в Пловдив, съобщиха организаторите.

69-тото издание на най-голямото в Югоизточна Европа изложение за инвестиционни стоки и технологии ще се проведе от 30 септември до 5 октомври. „Тази година се включиха  100 нови фирми, 50 са се завърнали сред кратко прекъсване, а традиционни участници са увеличили площите, които наемат за своите експозиции”, съобщи Богомил Бонев, изпълнителен директор на Международен панаир Пловдив.

На ЕСЕН 2013 най-силно се представят браншовете машиностроене, строителство, енергетика, екология, електроника и електротехника заради добрите перспективи за развитие на тези отрасли. Признаци на подем показват минната и химическата индустрия, информационните технологии.

Големи компании също прогнозират активизиране на бизнеса. „От тази пролет се забелязва нарастване на продажбите на строителна и пътна техника”, твърди Николай Младжов, управител на „Зет и Ем Прайвит Ко” и официален дилър на HITACHI Construction Machinery Europe за България. Благодарение на участието си в панаира, компанията е създала контакти в няколко балкански държави и е открила представителство в Охрид.

Ясен симптом за оживление в бизнеса е значителният ръст на продадените лекотоварни автомобили и бусове, тъй като те се използват предимно от малки и средни фирми, бе категоричен Стефан Хаджиниколов, изпълнителен директор  на Асоциация на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП), която е съорганизатор на „Автомобилен салон Пловдив”. Той посочи, че  от януари до август тази година са продадени 308 лекотоварни коли и 163 буса повече в сравнение със същия период на миналата година.

Есенният панаир обхваща 87 бранша на икономиката в рамките на десет специализирани изложби, вкл. „Инфотех” за информационни технологии. Експозициите са разположени в 9 палати и откритите площи край тях.

За първи път има официално участие на Индия, един от най-големите инвеститори в световен мащаб. С официални участия са 7 държави: Австрия, Аржентина, Гърция, Индия, Полша, Република Южна Африка, Словакия.

Български и чуждестранни компании ще покажат близо 70 иновации, от които десет  световни и десет  европейски, уточниха организаторите.

Коментар