Парите за наука с 1 млрд. евро по-малко през 2014 г.

Kalfin

В бюджета за наука за следващата година ще има малко под 9 млрд. евро, съобщи Ивайло Калфин (снимка: личен блог)

Европейската наука ще получи 1 млрд. евро по-малко от европейския бюджет в сравнение с тази, а сегашните нива на финансиране ще бъдат достигнати едва през 2017 г. Това съобщи Ивайло Калфин по време на Петата европейска среща на високо равнище за иновациите, провеждаща се днес в Брюксел.

„Изследванията и иновациите са една от малкото области, в които финансирането през следващия бюджетен период е увеличено. Въпреки това идните 2 години ще има спад в инвестициите, който само донякъде ще бъде компенсиран от предсрочното изплащане на суми, договорено от Европейския парламент”, обясни Калфин, който е докладчик на Европейския парламент за дългосрочния бюджет на ЕС до 2020 г.

Парламентът се пребори за предсрочно изплащане през първите две години от програмния период на средства за наука и изследвания, борба с безработицата и за поощряване на малкия и среден бизнес, за да се ускори излизането от кризата на европейската икономика.

За 2014 г. Европейската комисия осигури предсрочно изплащане на 212 млн. евро за наука, разделени между Европейския изследователски съвет и програмата „Мария Кюри”, но въпреки това в бюджета ще има малко под 9 млрд. евро срещу 10 млрд. тази година.

„Въпреки огромните усилия от различни политически групи в Европейски парламент, общото намаляване на европейския бюджет ще се отрази и на финансирането на науката и изследванията”, добави Калфин.

Заради недостига на средства само 8% от парите за наука през 2014 г. ще бъдат насочени към нови проекти, а с останалите 92% ще се плаща по вече стартирали проекти.

Генералният директор на дирекцията „Изследвания и иновации” в Европейската комисия Робърт-Ян Смитс, който също участва във форума заяви, че Комисията е силно разтревожена, че бюджетът от 70 млрд. евро за научната програма на ЕС „Хоризонт 2020” е само на хартия, като почти няма пари за финансиране на нови проекти и авансови плащания. „Изключителен цинизъм е, че страните членки посочват „Хоризонт 2020” като приоритет, а от друга страна орязват парите в брой. Това ще създаде огромен недостиг на средства в бъдеще”, заяви Смитс.

Участниците в Петата среща на високо равнище по иновациите изразиха тревога, че заради недостатъчното финансиране, европейската наука е загубила лидерски позиции последните години, а икономиката изостава значително от конкурентите си.

Коментари по темата: „Парите за наука с 1 млрд. евро по-малко през 2014 г.”

добавете коментар...

  1. Ti

    Написал си пълни глупости. Ако имаш предвид БАН той е плод на неспособността на държавата да формулира какво иска от него. Ако пишеш за Европа, то си много далеч от истината. И понеже не се мерим по безплодната си държава, то гледай какво правят хората, които знаят какво искат (Сащ, Западна Европа и дори Китай). БАН е една грозна картинка от липса на инвестиции, липса на мотивираност и дължащата се на това мафиотизация от старчета с болни амбиции и феодални интереси. Умното и кадърното бяга, докато не е направило още семейство…

  2. az

    Айде малко по сериозно. И това им е много. От много време почти навсякъде няма наука. Да не говорми за нашия БАН. Навсякъде старчета и бабки на преклонна възраст крият деменцията си зад развитие на псевдонаука и харчене на държавни пари. Това е истината особено тук. Пиша от собствен опит. Абсолютни глупости от неграмотници се представят за наука. Едните имитират загриженост за развитието на науката а другите имитират наука. И всичките са старчета и бабки. Това е реалността. А целта е да се изхарчат едни пари, и да се ходи насам натам по конференции, че после да има снимки да си гледаме. Който не вярва, че е това лесно може да провери, като отиде да работи в научните среди. И ако идържи на простоията и тъпотата която цари там, значи и той е като тях. Деменцирало старче или бабка с комунистически манталитет.

Коментар