Петър Кормушев взе наградата „Джон Атанасов”

Президентът Росен Плевнелиев отличи д-р Петър Кормушев с награда „Джон Атанасов” (снимка: www.president.bg)

Президентът Росен Плевнелиев отличи д-р Петър Кормушев с награда „Джон Атанасов” (снимка: www.president.bg)

Д-р Петър Кормушев стана носител на наградата „Джон Атанасов” за значими постижения на млади български изследователи в областта на информационните и комуникационни технологии.

Отличието бе връчено от президента Росен Плевнелиев вчера, 4 октомври – професионален празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика. 33-годишният Петър Кормушев има научни постижения в различни области на информатиката – биоинформатика, семантичен уеб, изкуствен интелект, роботика.

Най-големите успехи на д-р Кормушев са в областта на роботиката. Той участва в създаването на ново поколение роботи в Япония, като разработените от него методи за обучение и самообучение на роботи намират приложение върху множество съвременни роботи и платформи.

Държавният глава връчи и четири грамоти – „Джон Атанасов – за прилагане на научни постижения в практиката и за проекти с висока обществена значимост” и „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели”.

С първите бяха удостоени д-р Владимир Йотов и Димитър Иванов – ръководител на научно-приложния център (ЦПИР) на българската софтуерна компания Мусала Софт, а с вторите – Христо Венев и Атанас Господинов и техните преподаватели Бойко Банчев и Дарина Брънчева за постигнатите високи резултати при подготовката и състезанията в областта на информатиката и информационните технологии.

Коментар